5 планински маршрута около село Гела, които да изминете

5 планински маршрута около село Гела, които да изминете

krasimir krasimir 11.06.2021 Блог

Стягайте раниците, слагайте удобните обувки и да тръгваме по планинските маршрути около село Гела! Някои са много леки и приятни, подходящи за начинаещи, а други са трудни и стръмни, препоръчителни за хора, които имат опит в планината. Която и пътека да изберете, тя ще ви разкрие различно лице на Родопите, ще ви дари с красиви гледки и топли спомени.

Село Гела – хижа Ледницата

Дължина: 6.25 км

Време: 1:30 часа

Започваме с един лек маршрут от село Гела до хижа Ледницата. Отправна точка са къщи за гости „Панорама“. От тях продължавате нагоре към планината, преминавате покрай църквата „Св. Троица“ и ранновизантийската базилика. Пътят се разклонява – надясно за Илинденски поляни и наляво за хижа Ледницата. Следвайте табелите и няма да сбъркате. В началото и края на маршрута има чешми, от които да си налеете вода. Пътят е лек и открива красиви гледки към планината. В хижата можете да хапнете някой вкусен аламинут. След това се върнете към Гела или продължете изкачването към връх Орфей.

Света Марина, табела, Гела

Хижа Ледницата – връх Орфей

Дължина: 3.25 км

Време: 2:00 часа

Хижа Ледницата е най-удобната изходна точка за изкачване на връх Орфей. Щом стигнете до нея, хванете разклона за село Мугла. Веднага след това продължете по пътеката вляво, която ще ви отведе до върха. Тя се движи през гората и най-трудното тук е постоянният наклон.  След около час и половина ще излезете за малко от гората, за да се озовете на голяма ливада, пълна с билки и цветя. Оттук ще видите върха съвсем ясно. Вляво от пътеката се намира параклисът „Св. св. Петър и Павел“, до него има и чешма.

След това маршрутът продължава отново през гората, още една планинска ливада и накрая пак гора. Щом излезете от нея, ще сте в подножието на върха. Гледката от него ще ви омае – безкрайни планински извивки, селата Гела, Стикъл и Солища, които се прегръщат в ниското, както и върховете Снежанка и Перелик. Далеч, на запад, се подава и град Девин. Панорамата си заслужава усилията!

Гела – село Солища

Дължина: 4.5 км

Време: 2 часа

Този маршрут всъщност е старият пешеходен път между двете села, но понеже вече има изграден нов, този почти не се използва. Това не пречи да се впуснете в едно родопски приключение. Пътят започва от чешмата в центъра на село Гела. Ако не можете да се ориентирате, питайте местните, те ще ви посочат началото на пътя. Тук-таме по пътя е останала синя маркировка.

В началото пътеката е по-широка, но след това се стеснява. На места е доста обрасла с растителност. В края ще трябва да прекосите реката, но за щастие има доста места, на които да минете, без да се намокрите. Още малко усилия и накрая ще стигнете до село Солища!

Гела – параклис „Св. Пророк Илия“

Дължина: 2,5 км

Време: 40 мин.

Това е най-краткият и лесен маршрут от петте. Отправна точка отново са къщи за гости „Панорама“. От тях тръгвате по добре утъпкана пътека, минавате покрай църквата „Св. Троица“ и държите пътя вдясно. Той е равен и много приятен за разходки. Ще се удивите от огромните ливади, които се разстилат пред погледа ви. След 30-ина минути ще видите параксила „Св. Пророк Илия“ да се издига на отсрещното възвишение. Не пропускайте да слезете до аязмото, което се вижда от пътя. Водата му е лековита, затова умийте лицето си с нея. След това продължете към параклиса. Той се намира в местността Илинденски поляни, където всяка година, през лятото, се организира прочутото гайдарско надсвирване. Това е и енергийния център на Родопа планина!

Гела, аязмо

Гела – връх Турлата

Дължина: 4 км

Време: 1:30 часа

Изкачването на връх Турлата (1822 м) е трудно, заради големия наклон и се препоръчва само на опитни планинари. По пътя има маркировка, но най-добре да сте с човек, който вече се е качвал до върха. Ще преминете по стъпаловидни тераси, които някога са оформяли пътя към средновековната крепост Турлата, издигаща се на върха. Тя е построена през 10-и век и е била невъзможна за превземане, заради естествения релеф, но и защото е имала собствено водоснабдяване. Днес от нея са останали само няколко камъка, но пък гледката, която ще си подарите, е повече от впечатляваща! Маршрутът преминава през дъхава елхова гора и дори да не успеете да се изкачите до горе, може просто да се насладите на планинската разходка.

връх Турлата, Гела

Надяваме се нашите идеи за пътешествия да са ви харесали и да видите Родопа планина по нов начин! Ще се радваме да бъдете наши гости в къщи за гости „Панорама“, където ви очаква уют, местни специалитети и незабравими гледки!