Къде се намира чудотворното аязмо в село Гела?

Къде се намира чудотворното аязмо в село Гела?

krasimir krasimir 23.03.2021 Блог

Там, на Илинденски поляни, високо над село Гела, се намира най-старият параклис в селото – „Свети Пророк Илия”. Съвсем близо до него, от незапомнени времена, е чудотворното аязмо – извор с лековита вода. Безброй хора са отпивали от водите му и са умивали угрижените си лица с надеждата, че ще оздравеят. Дали водата или вярата върши тези чудеса, ще преценете сами. Вижте една истинската история за чудотворното аязмо в село Гела!

Къде се намира аязмото?

Тръгнете от Къщи за гости „Панорама” към църквата „Св. Троица”. Следвайте кафявите табели. Продължете по добре отъпкан път, който подминава църквата и продължава към местността Илинденски поляни. Там всяко лято се събират гайдари от близо и далеч, за да се надсвирват и да огласят планината с песните си. След 20-ина минути отдясно ще забележите два дървени навеса, извисяващи се на поляната под пътя. Под по-малкия навес се крие аязмото.

Пътят до аязмото

Пътят до лековития извор може да се измине от всеки, стига да е с удобни обувки. Няма изкачвания или спускания. Теренът е равен, а край вас се простират тучните поляни на Родопа планина. Колкото повече се доближавате до аязмото, токова по-силна става енергията, която преминава през тялото ви. Щом видите навеса, се огледайте за малка пътечка през поляната, която води точно до аязмото. През лятото тя се губи в тревите, но можете да хванете свой път, за да слезете до извора.

Гела, аязмо

Чудото при аязмото край Гела

Никой не знае откога тече водата в аязмото. Местните си спомнят, че винаги тук са идвали хора от близко и далеч, за да търсят изцеление и надежда. Чудесата продължават да се случват и днес. Едно от тях разказва за семейство и 7-годишното им дете, което още не било проходило и проговорило. Родителите търсили помощ от различни лекари, посещавали лековити места, правили всичко по силите си детето им да оздравее.

Разбрали за аязмото в село Гела. Когато го открили, първото нещо, което майката направила, е да слезе бързо до извора и да налее от лековитата вода. Щом сложила чашата под струята, тя потекла с голяма сила. Дала на детенцето си да отпие от нея и се върнала при аязмото, за да налее и за себе си. През това време детето изпило водата. Майката наляла на себе си и тръгнала да се връща при детето. Когато се обърнала и го видяла, замръзнала на място.

Тя не можела да повярва на очите си. Детето, което не можело нито на ходи, нито да говори, се изправило бавно и тръгнало към нея с думите: „Мамо! Мамо!”. Жената се разплакала с горещи сълзи и прегърнала детето си. Толкова години търсили изецеление и го открили тук – на аязмото край село  Гела!

Гела, аязмо

Параклис „Св. Пророк Илия”

Щом сте стигнали до аязмото, не пропускайте да посетите и най-стария параклис в селото. Той се вижда от пътя и до него ви делят само няколко минутни приятни разходка по равен път. „Св. Пророк Илия” се издига на това място от IV век. Под него лежат основите на по-древен храм. През 1881 г. е направен мащабен ремонт, в който се включва цялото село. Идват и монаси от Атон. През последните няколко години за параклиса се грижи Никола Беевски. Той сам изографисва стените на храма. Самоук е и споделя, че когато рисува, сякаш някаква сила направлява ръката му. Образите, които гледат от стените, са като живи, а цветовете им са ярки и плътни. В храма се усеща спокойствие и смирение.

Гела, аязмо

Кръстът и каменната чешма

Щом излезете от параклиса, ще видите огромния метален кръст, който гледа към планината. Под него пък се намира прекрасна каменна чешма. От нея се открива възхитителна гледка към връх Турлата. Можете да останете тук и просто да се полюбувате на пленителната панорама.

Гела, Родопи, енергиен център

360-годишен бор

Друго необичайно нещо около параклиса е 360-годишният бор, донесен от Атон. Той прилича на уголемен бонзай. Стволът и клоните му се завиват и преплитат. Предполага се, че дървото е донесено от някой атонски монах и е посадено край храма като негов пазител.

Гела, бор

Енергиен център

Точно тук, където се намира параклисът, борът и пространството около тях, е енергийният център на Родопите. На Илинденски поляни се образува триъгълник, който излъчва силни снопове енергия, засечени от японски спътници. Местните си спомнят как преди няколко години в селото са идвали японски изследователи от НАСА, за да правят замервания на необичайното явление. Уредите им буквално са „се побъркали”. Резултатите от техните изследвания остават скрити от обществото, но има нещо, което не може да бъде прикрито. Усещанията, които всеки човек изпитва, докато е на това място. Ако се съмнявате, убедете се сами!

Къде да отседнем в село Гела?

Ако и вие искате да посетите чудотворното аязмо, параклиса „Св. Пророк Илия” и другите необикновени места около село Гела, можете да отседнете в Къщи за гости „Панорама”. На ваше разположение са две уютни къщи с всички удобства. Едната къща е с капацитет 10 човека, с другата 20. Разбира се, можете да наемете самостоятелна двойна или тройна стая, или панорамния ни апартамент. Всяка стая има собствен санитарен възел, телевизор, тераса, интернет. На ваше разположение са: просторна механа, барбекю, обширен двор с люлки и шезлонги, финландска сауна.

Ако търсите спокойствие и удобна локация за разходки в района, заповядайте в къщи за гости „Панорама”. Попитайте за свободни дати на телефон: 0896 620 046. Очакваме ви!

***

Снимки: Пътеписаници