Преход от село Гела до хижа Ледницата в Родопите

Преход от село Гела до хижа Ледницата в Родопите

krasimir krasimir 31.08.2020 Блог

Търсите идея за разходка около село Гела? Искате да потънете в прегръдката на планината? Препоръчваме ви пешеходния маршрут до хижа „Ледницата“! Той е лек и приятен, дори за неопитни планинари. Преминава през прекрасна борова гора и покрай още две интересни забележителности в селото!

Село Гела – Църква „Св. Троица“

Тръгнете от Комплекс „Панорама“. Продължете по черния път, който след 10 мин. ще ви изведе на църквата „Св. Троица“. Тя е издигната в началото на XX век. Преди това на нейното място е имало голям манастир, унищожен напълно през XVII век. Той е бил един от трите внушителни манастира в Гела, а селото е било истинско духовно средище.

Разгледайте църквата „Св. Троица“ и си напълните вода от чешмата в двора.

Село Гела – Ранновизантийска базилика

Пред църквата ще видите табела за ранновизантийската базилика. Тя е само на 100 м. и до нея води добре отъпкана пътека. Базиликата е част от по-голям религиозен комплекс – най-високо разположеният в Югоизточна Европа (1485 м). Според историческите сведения е изградена през V век. Тя е била най-големият и най-богато украсеният храм в тази част на планината.

В нея е открита много интересна находка – гроб, в който е погребан седнал човек. Той е имал златна корона със скъпоценни камъни, скиптър във формата на две змийски глави, златна огърлица и златна монета в устата. Всички тези елементи показват, че човекът е бил висш духовник. Най-вероятно това е бил самият патриарх Евтимий. Ценните експонати обаче изчезват, а откритието потъва в забрава.

Как да стигнете до хижа Ледницата?

От базиликата продължете по отъпканата пътека през поляната. Тя плавно се изкачва към планината. Следвайте жълтите табели за хижа „Ледницата“. Малко по малко ще навлезете в прекрасна борова гора, красива през всеки сезон! Още в началото на маршрута ще видите заслон с пейки. Тук пътят се разклонява, но вие продължете направо.

Насладете се на прохладата на планината. Ако случайно ожаднеете, 10 мин. след заслона, ще стигнете до чешма. Съвсем същата ще видите и малко преди края на маршрута за хижа „Ледницата“.

През пролетта и лятото, по време на прехода, ще усетите аромата на лековити билки. Оглеждайте се и за горски малини. Планината има щедри дарове, към които да се отнасяте с уважение!

По средата на маршрута се открива впечатляваща гледка към кичести борове, безкрайните поляни, а в далечината – върховете на планината. През зимата и пролетта те са покрити със снежни шапки, през лятото са окъпани в светлина, а през есента – обвити от тайнствени мъгли.

Пешеходният маршрут от село Гела до хижа „Ледницата“ е изцяло по черен път. На места има изкачвания, но те не са нищо страшно. След около час вървене, ще видите хижата да се показва зад боровете. Възможно е да срещнете някой пастир и стадото му, тъй като районът предлага възможност за обилна паша.

Преди последното изкачване има чешма, където можете да починете и съберете малко сили. След това ще стигнете до тази табела:

табела за хижа Ледницата

Трябва да продължите надясно. Ще видите хижа „Ледницата“ в далечината.

Информация за хижа „Ледницата“

Хижата е масивна двуетажна сграда със 72 места. Има вода и ток. Отоплява се с печка на твърдо гориво. Пред нея има постройка, в която се помещава банята. Хижа „Ледницата“ има обширна столова. Кухнята работи по предварителна заявка. Хижата е отправна точка за:

  • пещера Ледницата – 0.30 часа
  • връх Орфей – 2.00 часа
  • хижа Перелик – 4.30 часа
  • хижа Чаирски езера – 5.00 часа

Насладете се на божествените гледки, които се откриват от нея!

Магията на Родопа планина

Преходът до хижата ще ви отнеме между 1.30 часа и 2.00 часа, в зависимост от темпото, с което се движите и почивките, които правите по пътя. Маршрутът на обратно е същият, но тъй като е по надолнище, можете да го изминете по-бързо. Той е добре маркиран. Ако следвате табелите, няма как да се изгубите. Носете си шише с вода, което да напълните от чешмите по пътя, нещо за хапване, удобни обувки и дъждобран. През лятото не забравяйте шапка, слънцезащитен крем и слънчеви очила.

След планинския преход няма нищо по-приятно от това да се отпуснете в меко и топло легло, да се насладите на родопските специалитети и да посрещнете залеза в прегръдката на планината! Ние от Комплекс„Панорама“ ще се радваме да бъдете наши гости и да откриете магията на Родопа планина!

Над 90% от нашите клиенти остават доволни. Ние не обичаме празните думи, затова ви показваме своята оценка в google:

 

Разгледайте сайта на къщите ни, стаите, механата, гледките.

За резервации се обадете на тел: 896 620 046.