7 причини защо чужденците обичат Родопите?

7 причини защо чужденците обичат Родопите?

krasimir krasimir 10.04.2021 Блог

Ако сте българи, сигурно сте от хората, които ще посочат за своя любима планина Родопите. През последните годините те се превърнаха в предпочитано място за туризъм, заради пищната природа, културното и историческо наследство, кухнята, фестивалите. Какво обаче обичат чужденците в Родопите? Те са редовни гости в планината. Можете да ги видите да обикалят Триградското ждрело пеша, само с раница на гърба; може да са ви съседи по хотелска стая или с интерес да разпитват за родопските гозби в механата. Нека да видим какво привлича чужденците в България и по-специално в Родопа планина!

Селата в Родопите

Планината е скътала едни от най-очарователните и автентични села, нанизани по извивките на планината като броеница. Топ дестинации за чужденците са: Широка лъка, Лещен, Ковачевица и Долен, заради запазена архитектура – здравите каменни стени; белите, измазани къщи; големият потон; изваяните греди и покрива с тикли. Друго село, което събира хора от цял свят в разгара на лятото, е Гела. В него се организира традиционното гайдарско надсвирване, в което участват стотици гайдари, а публиката е достига повече от 20 000 души! Смилян е друго село, което завинаги остава в сърцата на чужденците, заради неустоимата кухня и популярния смилянски боб! Ако пък вие още не сте посещавали тези села, побързайте да го направите, защото чужденците ще ви изпреварят!

РодопиСнимка: Javier Sanchez Portero/Flickr

Ски в Родопите

Карането на ски в Родопа планина е вълнуващо и достъпно занимание за чужденците. Любимите им писти са тези на Пампорово. Условията са чудесни, наблизо има голям избор от места за настаняване – от 5-звездни комплекси, през семейни хотели, хижи в алпийски стил или пък на гости на някоя родопска баба. В повечето случаи чужденците избират места, които са максимално автентични, за да усетят духа на планината. Не правим ли и ние така, когато посещаваме нова държава? Най-запалените фенове на ски спорта, посещават и малкия ски музей в Чепеларе. Разгледайте го и вие, за да научите повече за историята на българските зимни спортове.

Природата в Родопите

Може би трябваше да започнем с нея. Тя е нещото, което пленява всеки още от пръв поглед. Столетни борове, тучни поляни, върхове, пещери, скални образувания, водопади – в Родопите има от всичко по много. Девствената красота е нещото, което кара чужденците да се връщат отново и отново. Сред най-посещаваните от тях забележителности е пещера Дяволското гърло край Триград, където, според легендата, Орфей слиза в подземното царство, за да търси своята любима Евредика. Вътре се намира и най-високият пещерен водопад в България – цели 42 метра! Чудните мостове, Фотински водопади, Белинташ и Караджов камък, Орфееви скали и Каньона на водопадите са природните забележителности, които привличат най-много чужди туристи.

Снимка: Eugene Zagidullin/ Flcikr

Древното наследство в Родопите

Планината е била дом на древните траки, римляни и българи. Тяхното наследство е пръснато навсякъде из Родопите – светилища, могили, крепости, пътища, скални гробници, цели градове. Изключително интересно е  наслагването на различни културни пластове, като на Перперикон. Впечатляващи са запазените римски мозайки във Вила Армира, светилището Татул, крепостите Градище, Перистера, Цепина, Момчилова крепост, музеите и разказите на местните за славната история на този край.

Кухнята в Родопите

Чужденците често  са изумени, че на толкова малка територия има такова голямо разнообразие от ястия. В Родопите опитват главозамайващи специалитети, които никой друг не може да им предложи. Те се склонни да пътуват с часове, само за да опитат най-добрия пататник, клин или качамак. Мекиците, марудниците или баницата с айран са техен неотменен ритуал за закуска, заедно с мурсалския чай. Фасулът и особено шкембе чорбата задължително присъстват в обяда им. А вечер не пропускат най-голямото откритие – ракията и домашното червено вино. Разбират му чужденците! Ако ние навсякъде си поръчваме кюфтета с пържени картофи, чужденците винаги се насочват към автентичните за района вкусове. Май не е зле да вземем пример от тях!

Родопи, пататник

Живописните пътища на Родопите

Макар повечето пътища в планината да са тесни, те са в изключително добро състояние. А гледките, които се разкриват от прозореца, са нещото, което прави пътуването в Родопите незабравимо. Без значение в кой край на планината са, дали се движат по главен път или по малки междуселски пътеки, чужденците са изумени от красотата, която срещат навсякъде. Често спират, за да си правят снимки или просто да се насладят на епичните гледки. Най-впечатляващо и изпълнено с известна доза адреналин, е пътуването по Триградското и Буйновското ждрело. Често чужденците предпочитат да извървят тези пътища пеша, за да могат да се потопят в извивките на планината.

Хората в Родопите

Каквото и да си говорим, магията на Родопите нямаше да е същата, ако не бяха хората. Те носят в себе си гостоприемство, сърдечност и топлота. Приемат всеки като близък и са особено мили към чужденците. Няма как това да не спечели сърцата им, без значение от кой край на света идват. Истината е, че в Родопите чужденците не се чувстват чужди. Те са приети и приобщени към местните традиции и обичаи,  и към ежедневни бит. В Родопите всеки е като част от едно голямо семейство.

Ние често приемаме родното за даденост и може би не го оценяваме достатъчно. Погледнем ли Родопите през очите на чужденците, можем да видим нюанси, които досега са ни убягвали. Може другият път въздухът да ни се стори по-свеж, фасулът по-вкусен, ракията по-блага, а хората – по-топли и сърдечни!

РодопиСнимка: Enitsa Koeva/ Flickr

Къде да отседнем в Родопите?

Ако искате да усетите духа на планината, заповядайте в Къщи за гости „Панорама“ в село Гела! Около нас няма други хотели и постройки, които да помрачават гледката към приказните Родопите. От всяка стая се вижда планината, а погледът стига чак и до кулата „Снежанка“! За вашата уединена почивка предлагаме самостоятелна и гостоприемна къща, с капацитет 10 души. В съседство имаме друга къща с двойни и тройни стати, която разполага и с панорамен апартамент! Къщи за гости „Панорама“ се намриат в подножието на връх Орфей – местност Магарджица.

В мистичната планина на Орфей дори въздухът е необикновен! Заповядайте и се уверете сами! За резервации се обадете на тел: 0896 620 046.