5 причини да изберем село Гела за семейна почивка

5 причини да изберем село Гела за семейна почивка

krasimir krasimir 14.09.2020 Блог

Организирането на семейна почивка понякога е трудна задача. Трябва да се съобразите с желанията на всеки член на семейството, да намерите комфортно място, но едновременно с това да има какво да се прави. Децата трябва да имат пространство, където свободно да играят. Сигурно бихте се радвали да научат нещо интересно за родината си, за българската история и природа по време на семейната почивка. Едновременно с това е добре мястото да предлага спокойствие, вкусна домашна кухня, чистота и уют. Всичко това можете да откриете в село Гела и по-специално в нашите къщи за гости „Панорама“!

Вижте кои са 5-те причини да изберете Гела за следващата ви семейна почивка:

1. Красивата природа

Всеки знае, че човек си почива най-добре сред природата. Тя разтоварва събралото се напрежения и зарежда с енергия и настроение. Красотата и магнетизмът на Родопа планина са идеален декор за една дълга семейна почивка. Тук ще забравите за проблемите, които ви измъчват в ежедневието. Връзката с природата ще ви припомни истинските и стойности неща, които понякога сте склонни да забравяте – времето, прекарано с близките, интересните разговори, шегите, единството и споделеността. Величието на планината, кичестите ѝ борове, тучните ѝ поляни, шарените ѝ цветове – всичко това ще ви върне в настоящия момент, за да се насладите на семейната почивка!

Гела, Панорама2. Чистият въздух

Знаете ли, че въздухът в района на село Гела е лековит? Той има отрицателна йонизация, дължаща се на вятъра фион, идващ от Егейско море. Това означава, че е изключително полезен при белодробни заболявания, астма и т.н., които често се срещат при децата, израснали в града. Тук буквално ще можете да дишате с пълни гърди! Колкото по-дълга е семейната почивка в района на Гела, толкова повече ще се подобри здравословното ви състояние. Ще забележите, че спите по-спокойно, а сутрин сте бодри и свежи. Това важи както за възрастните, така и за децата, които имат проблем със заспиването.

Гела, Панорама

3. Активният отдих – преходи, велосипеди, ски, офроуд

Села Гела се намира в подножието на три върха – Голям Перелик, Орфей и Турлата, които можете да изкачите по някои от многобройните планински маршрути. Над селото  се намира и хижа Ледницата. Преходът до нея е лек и приятен, дори да не сте опитни планинари. Ако искате да карате колело по време на вашата семейна почивка, планината ще ви предложи много приключения. Можете да посетите Илинденски поляни, от които се разкрива панорамна гледка към селото.

Гела е само на 20 км от курорта Пампорово, където можете да карате ски, сноуборд или да се спускате с шейни през зимния сезон. През другото време можете да посетите Орфееви скали или кулата Снежанка, от която се разкрива 360-градусова гледка към Родопите!

Ако пък сте почитатели на силните усещания, можете да се изберете някой от офроуд маршрутите в района, по време на вашата семейна почивка.

колело, мак

4. Исторически и природни забележителности

Село Гела е родното място на Орфей! То е и енергийният център на Родопите, така че тук определено има много какво да видите и усетите. В Гела можете да посетите: църквата „Св. Троица“, останки от ранновизантийска базилика, най-старият параклис в селото – „Св. Пророк Илия“ с аязмото, Илинденски поляни, където се организират гайдарските надсвирвания и където е самият енергиен център на планината. С такава семейна почивка лесно ще запознаете децата си с българските богатства – история, вяра, традиции. Ще запалите искрата на любовта към всичко родно!

В района на Гела са и някои от най-популярните туристически обекти в Родопите – село Широка лъка (на 7 км), пещера Дяволското гърло, Харамийска пещера, Ягодинска пещера и панорамна площадка „Орлово око“, пещера Ухловица и още много други!

В рамките на няколко дни можете да посетите толкова много обекти със семейството си и да си създадете незабравими спомени!

ранновизантийска базилика

5. Вкусната родопска кухня

Добрата семейна почивка е неразривно свързана с качествената храна. Освен вкусна обаче, тя трябва да е и полезна! Тук местните сами произвеждат почти всички продукти, които слагат на масата. Опитайте родопския пататник или клин, прясното овче сирене и кисело мляко, сладкото от боровинки, мурсалския чай. Бъдете сигурни, че дори и най-злоядото дете ще остане доволно от местните вкусотии, приготвени в планината! Тук всичко е по-вкусно, защото е истинско, чисто и приготвено с любов!

кисело мляко, боровинки

Ако и вие искате да преживеете такава семейна почивка, заповядайте в село Гела и къщи за гости „Панорама“! При нас винаги сте добре дошли!