5 приказни села, които да посетите в Западни Родопи

5 приказни села, които да посетите в Западни Родопи

krasimir krasimir 20.10.2020 Блог

Скрити в пазвата на планината, родопските села нашепват чудни приказки! Вижте кои 5 села да посетите в Западни Родопи в рамките на няколко дни!

Широка лъка

Едва ли има човек, който е бил в Широка лъка и не се е влюбил в родопското село. Столетните борове, старите къщи и тесните улички създават неповторим уют! Широка лъка е основана през 17 век, а днес е една от емблемите на Родопите. Тя има богата съкровищница, пълна с възрожденска архитектура, български фолклор, природа и богата история.

Сред най-красивите къщи в селото са: Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща. Не пропускайте да разгледате Етнографския музей „Згуровски конак”, който се помещава в богата родопска къща от XIX век. Впечатляваща е църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г., само за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка.

Препоръчваме ви да посетите родната къща на Екзарх Стефан І, както и щабът и паметникът на Капитан Петко войвода. За финал опитайте някой от местните специалитети – пататник, клин или фасул.

Широка лъка, Родопи

Село Върбово

В това село животът е застинал някъде в миналото. Село Върбово се намира на 6 км от Широка лъка, в посока Девин. То е истинско приказно селце с типичните за района големи родопски къщи. Тук няма да видите нито хора, нито автомобили. Пътят до селото е в лошо състояние, но ако сте с по-висок автомобил, няма да имате проблем. В селото ще ви посрещне песента на вятъра, цветовете на природата и… стар римски мост. Къщите са накацали по планината, пръснати от 1200 до 1800 метра надморска височина.

Името на селото идва от огромната върба, която някога се издигала тук. Под сянката ѝ можели да се съберат 10 000 овце! Селото е основано от трима кехаи от Източни Родопи, които бягат със стадата и семействата си в дебрите на планината. Докато изграждат къщите си, паралелно строят училище и църква. Училището отдавна е опустяло, а в църквата „Св. Георги“ камбаната бие само на големи празници. Тя впечатлява със своите размери и уникални стенописи. Около село Върбово има седем параклиса, които доказват християнския произход на местните.

Върбово, Родопи

Село Солища

Отиваме в подножието на връх Перелик, на 4 км от Широка лъка, където се намира едно от селата с най-чист въздух в България – село Солища. То се извисява на 1400 м над морското равнище, а районът е богат на много лековити билки – мащерка, риган, жълт кантарион и други.

Има няколко теории за произхода на името на селото. Според една, то идва от думата „селища“. Когато първите жители на селото започват да строят къщите си, откриват останки от стари тракийски селища и от там се родило името Солища. Според друга версия, някога на това място овчарите давали сол на овцете, т.е. това е било солище – място, където се сипва солта.

В селото можете да видите 300-годишна борова гора, която местните наричат „Черночето“. „Чернок“ на родопски диалект означава „черен бор“. Дърветата са толкова големи, че няма да можете да ги обгърнете с ръце! Отбийте се и до църквата „Света Неделя“, която ще ви впечатли с 15-метровата си камбанарията. Наблизо е връх Турлата, както и село Гела, които също  можете да посетите.

Село Солища, Родопи

Село Стикъл

На 1300 метра надморска височина, в подножието на връх Турлата, се простира село с чудновато име – Стикъл. Местите разказват, че то носи името на бог Стикъла. Намира се на 8 км от Широка лъка.

В околностите му са открити предмети,  датирани от 16 – 6 век преди Христа. Намерени са монети с образа на император Марк Аврелий, който управлявал Римската империя от 161 до 180 година. На връх Турлата пък има останки от крепост. Тя е била една от най-добре защитените крепости за своето време и е имала важно военно-тактическо и стратегическо значение за Византийската империя.

Селото е разделено на две части – едната е в падината, а другата – на билото. Местните наричат двете части Отсамния и Отводния Стикъл. В землището на селото са построени два параклиса – „Св. Св. Константин и Елена” и „Св. Дух”. Тук от незапомнени времена се провежда събор на Св. Дух (Духовден), на 51 ден след Великден!

Ако искате да се разходите около селото, можете да хванете пътеките към връх Перелик, Орфей или Турлата. От Стикъл тръгва и стар път, по който за  30 минути пеша можете стигнете до съседното село Гела.

село Стикъл, Родопи

Село Гела

Стигаме и до родното място на Орфей – село Гела. Тук са били земите на тракийското племе беси, които били сред най-духовно развитите от всички тракийски племена. Историята на селото може да се проследи над 3000 години назад. Дори името Гела е с тракийски произход и означава „усмивка“.

Ще се усмихнете и вие, щом се изкачите до селото, пръснато из гънките на планината. Намира се на 1300 метра надморска височина, на 8 км от Широка лъка. Гела има седем махали, закриляни от три от най-високите върхове на Родопите – Голям Перелик, Орфей и Турлата. Можете да ги изкачите по някой от маркираните маршрути.

връх Турлата, ГелаВ селото има две църкви – по старата е „Света Троица“, издигната на мястото на голям манастир, а по-новата е „Св. Богородица. За древното минало на селото свидетелстват и останките от ранновизантийската базилика, която впечатлява с размерите си! Гела е била духовен център за своето време и наличието на такъв пищен храм не е учудващо.

Най-магичното място край селото са Илинденски поляниенергийният център на Родопите. На тях всяка година се провеждат традиционните гайдарски надсвирвания. Тук се намира и най-старият параклис в селото – „Св. Пророк Илия“. От него се открива зашеметяваща гледка към селото, връх Турлата и кръшната снага на Родопа планина!

Гела, Панорама, къща за гостиМожете да отседнете в Комплекс „Панорама“, който се намира в най-високата точка на село Гела. Той е чудесна отправна точка за тези прекрасни родопски села!