5 неподозирани ефекта на пешеходния туризъм в Родопа планина

5 неподозирани ефекта на пешеходния туризъм в Родопа планина

krasimir krasimir 27.05.2022 Блог

Пешеходният туризъм е чудесна терапия сред природата. В днешния свят на хаос и постоянна стимулация от медии и електронни устройства е трудно да успокоите ума и мислите си. Колкото повече стрес и натиск упражнявате върху себе си, толкова повече страда здравето ви – както физическото, така и емоционалното и психическото. Времето сред природата носи тишина и спокойствие. Умът и тялото ви се нуждаят от тях, за да се регенерират. Пешеходният туризъм в Родопите е чудесен начин да се възползвате от даровете, които природата предлага.

Ето кои са петте ползи за здравето от планинските преходи в Родопа планина:

1. Пешеходният туризъм успокоява и изчиства ума

В планината ежедневните стресови фактори изглеждат толкова малки и незначителни. Пешеходният преход е лек за отпушване на ума и възможност да се съсредоточите върху по-голямата картина. Скоростта на живота в наши дни претрупва мозъците с твърде много информация. Движението, чистият въздух, достигането до крайната цел помага на съзнанието да се пренареди, да изхвърли всичко излишно и да релаксира. Не се учудвайте, ако получите неочаквано вдъхновение, докато сте на преход в планината.

2. Пешеходният туризъм помага да се свържете с корените

В Родопа планина птиците изнасят серенади, а чистият въздух одобрява повече от сутрешно кафе. Жизнеността на дърветата, билките и цветята завладява сетивата. Пешеходният туризъм помага да се свържете с корените си, със Земята, да забелязвате всяка малка форма на живот, да я цените и уважавате. Както казва самият Алберт Айнщайн:

„Погледнете дълбоко в природата и тогава ще разберете всичко по-добре.“

3. Пешеходният туризъм подмладява и увеличава щастието

Много проучвания са доказали благоприятното въздействие на вървенето пеш върху психичното здраве и възгледите на човека за живота. Физическата активност предизвиква отделянето на ендорфин (мощен химикал в мозъка), който енергизира духа и ви кара да се чувствате щастливи. Освен това, чувството на задоволство, че сте достигнали до крайната цел, подобрява самочувствието и самооценката ви. Всичко това в комбинация с лечебния йонизиран въздух край Гела, прави пешеходният туризъм истински ритуал за здраве и дълголетие.

4. Пешеходният туризъм учи на мъдри уроци

Природата е най-мъдрият учител. Пешеходните преходи в Родопа планина могат да ви научат на най-ценните уроцида оценявате това, което имате; да не прибъзвате, защото за всичко си има точното време; да заобикаляте препятствията леко като река; да откривате красотата навсякъде около вас. Мъдростта на природата е древна и тече свободно. Всичко, което трябва да правите, е да слушате и да се обогатявате. Обикновено хората отиват в планината, за да търсят нещо, но често се връщат, намерили истинската си природата – връзката със себе си.

5. Пешеходният туризъм е възможност за качествено общуване

Ден без телефони, екрани и разсейване от познатия свят – това може да се случи по време на пешеходен туризъм в Родопите и, повярвайте, няма да усетите, че нещо ви липсва. Дори напротив. Ще имате възможност за пълноценно общуване с приятели, семейство, деца. Времето, прекарано в планината, сближава хората. Заедно преодоляват препятствия, радват се на красотите на пътя и празнуват стигането до крайната цел. Пешеходният туризъм е безплатна възможност да преоткриете близките си хора.

Неща, които да носите по време на планински преход:

Ето и малко практична информация за това какво да сложите в раницата по време на пешеходен преход в Родопа планина.

  • Достатъчно количество храна и вода.
  • Карта и компас, които знаете как да използвате.
  • Джобно ножче.
  • Екипировка за дъжд.
  • Резервна батерия на телефона.
  • Резервен чифт чорапи.
  • Дрехи от бързосъхнеща материя.
  • Челник, особено ако планирате преход, който ще продължи до по-късно през деня. В планината се стъмнява бързо.

Бонус съвет: Винаги проверявайте прогнозата за времето, за да избегнете следобедните дъждовни бури. Ще имате по-добри шансове да разгледате красотата на Родопа планина, ако тръгнете рано сутрин, за да имате достатъчно време да ѝ се насладите.

Разходките сред природата са полезни не само за тялото, но и за ума, настроението, дори взаимоотношенията с околните. Пешеходният туризъм в Родопа планина не само обогатява организма с кислород, но и помага да поддържате ума си по-остър, тялото си по-спокойно, а креативността си по-жива отвсякога.

Пешеходен туризъм в Родопите – къде да отседнете?

Къщи за гости „Панорама“ в село Гела предлагат удобна локация, невероятна гледка и всички удобства за спокойна почивка. Ако сте голяма компания, наемете самостоятелната къща за гости „Панорама“ за 10 човека със собствена кухня и механа с гледка към връх Снежанка. Предлагаме самостоятелни двойни и тройни стаи, както и панорамен апартамент с всички удобства.

Къщите се намират в най-високата точка на село Гела и от нея тръгват много пешеходни маршрути – крепост Градище, вр. Орфей, вр. Тулата, хижа „Ледницата“, хижа „Перелик“ и много други.

Насладете се на една приятна почивка в планината на Орфей! За резервации се обадете на тел.: 0896 620 046.

Гела, Панорама, къщи за гости