5 забележителности около село Гела, които трябва да посетиш

5 забележителности около село Гела, които трябва да посетиш

Освен, че е поредното невероятно живописно родопско село, Гела е непресъхващ извор от митове и факти. Според мнозина пък Гела е генератор за положителна енергия, която изпълва тялото и душата само след няколко часа престой. Заинтригувахме ли ви?

Ето защо ще ви предложим 5 забележителности до село Гела, които си заслужава да посетите:

Ранновизантийската базилика в с. Гела

Rannowizantiiska bazilika Gela 1

Ранновизантийската базилика в с. Гела е изградена в началото на Vв – времето на активна християнизация на тракийските племена в Родопите. Базиликата е разположена в местността Манастира„, община Смолян, на 1480м надморска височина. Съществувалата по-малко от 200 години раннохристиянска базилика е най-голямата и богато украсена църковна сграда от този период, проучена досега в централната част на Родопите. След последните разкопки на обекта археолозите смятат, че базиликата е част от голям религиозен комплекс, който е изпълнил успешно мисионерската дейност да се приобщят в лоното на християнството тракийскитеплемена в планинския район.

Археологическите проучвания започват през 60-те години на ХХв. Обектът е социализиран през 2010г в рамките на европейски проект с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът е спечелен от Фондация за развитие на индустриалното, културно, природно наследство – с. Гела.

 

 

Тракийска крепост Градище – Гела

20150824131253_84342

Тракийската крепост Градище се намира в едноименната местност, на 3.5км. Югозападно от село Гела. Разположена е на скален рид с надморска висоина 1850м, северно от връх Шилестата чука. Тя се енаселявала сезонно от XIв пр.Хр. до IIв сл.Хр. и е отбранявала централния високопланински път от Солун към Тракия. Тя е най-добре запазената крепост в Родопите на такава височина, но е трудно достъпна. Използвани са природните дадености, осигуряващи труден достъп и съответно лесната отбрана на крепостта. От източната страна има скална 100-150 метрова пропаст. Крепостната стена е изградена по северния, западния и южния склон на рида. Има форма на елипса с дължина около 110 метра и ширина 45 метра.

За да стигнете до крепостта може да оставите колата на паркинга в с. Гела, след което по добре маркиран път да стигнете до крепостта. Пътят е подходящ за високопроходими автомобили и по-голямата част може да се измине с автомобил. Има табели към параклиса „Св. Марина“. След параклиса има още около 1км до панорамен път, който пресичате и навлизате в гората срещу вас (има табела). До крепостта остават още 250 метра, но с огромна денивелация. В гората тръгвате по тясна и стръмна пътека. На места има изградени парапети и стълби.

Параклис „Възнесение Господне“

solishta (5)

Параклисът е построен през 2013 година на щуровската чука. На това място преди повече от 100 години е имало друг параклис, със същото име.

Ботаническа градина „Градината на Орфей“

 

20150722154519_32509

Тук ще видите снимки от ботаническата градина в село Солища. Построена от доброволци през лятото на 2004 и 2005г. Нейната цел е да показва и опазва редките растения на Родопи планина. Проекта за „Градината на Орфей“ е реализиран от „Екологична организация Родопи“

Връх Орфей

20160428142935_37572

Връх Орфей е вторият по големина връх в Родопите известен в годините като Карлъка. Висок е 2188м и е привлекателен обект за туристите. Междинната точка от маршрута е хижа Ледницата, до където може да се стигне с автомобил. До хижата е 6 км. Пътят е черен, затова за предпочитане е автомобилът да е джип, но ако е по-висок и не ви е жал можете да опитате и с лек автомобил.

Отнема около 40 минути до хижата. От Ледницата се тръгва пеша по обозначена, но много стръмна пътека. При нормално ходене до върха стигаме след 2 – 2,30 часа.

До връх Орфей може да се стигне и от хижа Перелик. Преходът отнема около 4 часа в едната посока.

Само 3 метра по-нисък от Голям Перелик, връх Орфей не отстъпва по величие и красота от първенеца.