5 забележителности в Родопите, за които едва ли сте чували

5 забележителности в Родопите, за които едва ли сте чували

krasimir krasimir 12.01.2022 Блог

Родопите! Кой не е посещавал най-магичната планина в България? През последните години тя се превърна в популярна туристически дестинация и някои хора се излъгаха да помислят, че няма с какво да ги изненада. Истината обаче е съвсем различна. Специално за най-запалените пътешественици и откриватели на Родопите сме подготвили 5 забележителности, които е малко вероятно да сте чували (освен, ако не сте местни) и още по-малко вероятно да сте посещавали.

Ето още 5 причини да се върнете в планината на Орфей отново.

Мечешки водопад

Пренасяме ви директно в дефилето на Девинска река. Далеч в родопските гори, на 4-5 чаша пешеходно разстояние от град Девин, се намира любимото място за къпане на мечките – Мечешки водопад. В началото пътят е добре оформен, но след това се стига до труднодостъпна клисура. Докато стигнете до 40-метровия Мечешки водопад, ще преминете покрай други по-малки водопади. За да стигнете до мястото, имате нужда от някой местен гид или планински водач, подходяща екипировка и туристически обувки.

Снимка: pochivka.bg

Кемеров мост

Още една забележителност, която едва ли сте посещавали, е Кемеров мост. Не е ясно кога точно е издигнат, но изследователи смятат, че е от римско време. Пътят до моста започва от главния път Батак – Доспат, разклона се за м. Дженевра при яз. Широка Поляна. Пътят стига до яз. Дженерва, където се отклонява в югоизточна посока. Целият маршрут е с дължина 22 км. За ваше щастие, има туристическа маркировка и указателни табели, но все пак и това място предполага съпровода на някой местен водач.

Кемеровият мост е едносводест, с дължина 30 м, ширина 3м и височина 6м. Изграден е без хоросанова спойка. Отражението му във водата е хипнотизиращо и много красиво. До 1912 г. мостът е бил гранична линия между България и Турция. Днес мостът е труднодостъпен, затова изключително рядко ще видите хора да го посещават.

Снимка: pochivka.bg

Водопад Сини вир

Село Ковачевица е едно от емблематичните родопски села, които сигурно всеки от вас е посещавал. Но знаете ли, че на 5 км северно от него се спуска водопад Сини вир. Образуван е от водите на река Канина (Кървава река), която е изваяла сред планината живописно ждрело.

За да стигнете до водопада, трябва да тръгнете от центъра на селото в посока Държавно горско стопанство „Беслет“. След това имате още 4 км, които трябва да изминете пеша или с високопроходим автомобил. Тук-таме има табели за Синия вир.

Маршрутът продължава по красива горска пътека, която изведнъж се спуска към реката. След около час спускане по стръмното надолнище, ще стигнете до водопада. Ако имате късмет да случите на слънчево време, че видите как водите му изглеждат синьо-зелени на светлината. Около Синия вир има много водни каскади, мястото е подходящо за пикник.

През лятото и есента може да използвате друг маршрут, който се движи срещу течението на реката. Изминава се за около 3 часа. През пролетта е недостъпен, защото нивото на реката се вдига. За тази забележителност също е добре да имате водач, за да не се изгубите в планината.

Снимка: opoznai.bg

Чаирски езера

Триград – отново познава дестинация, но високо над селото, планината пази седем красиви езера. Чаирските езера се намира на 1400 м. надморска височина, в защитената местност „Чаирите“. Пешеходното разстояние от Триград до Чаирските езера е 7 км.

Едно от езерата е кръстено Магическото езеро, защото често е обвито в мъгли и изпарения. Местните разказват, че около него се събирали самодиви, които омагьосвали овчарите и ги подмамвали с песните си.

Близо до Чаирските езера се намира и „Пияната гора“, чиито полегнали дървета правят мястото още по-тайнствено. Местността е красива през всеки сезон.

Снимка: pochivka.bg

Връх Свобода

Един интересен връх, свързан с героичната история на Момчил войвода, е връх Свобода. Съвсем логично, другото име, с което е известен, е връх Момчил. Висок е 1915 м. и според легендата именно там е погребан Момчил войвода – един от първите, който оказва организирана съпротива срещу османския поробител в Родопите.

Върхът се издига северно от с. Давидково, област Смолян. Туристическият маршрут до него започва от хижа Свобода. До върха има изградена пътека с 604 стъпала. Изкачването до него ще ви отнеме около 30 мин.

Интересно е, че на върха е открито старо тракийско светилище, датиращо от XI – VII век пр. Хр. Някои историци смятат, че това вероятно е най-голямото светилище на Дионисий, а грамадните камъни на върха вероятно са използвани за астрономическа обсерватория.

Снимка: pochivka.bg

Ако търсите уютно място с великолепна гледка в Родопите, заповядайте в къщи за гости „Панорама“ в село Гела! Намира се в най-високата точка на селото, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към планината, а в далечината дори се вижда телевизионната кула „Снежанка“. При нас е красиво през всеки сезон. Предлагаме самостоятелна къща, както и самостоятелни стаи. Черешката на тортата е нашият панорамен апартамент с огромни прозорци с гледка към Родопите. Предлагаме всичко за вашата спокойна почивка. Докоснете се до мистиката на планината на Орфей, заповядайте в село Гела!