5 забележителности в Западни Родопи, свързани с Орфей

5 забележителности в Западни Родопи, свързани с Орфей

krasimir krasimir 10.10.2020 Блог

Магията на тракиеца Орфей още витае в древната Родопа планина! Не случайно я наричат „Планината на Орфей“. Затова сме решили да ви разкажем за 5 забележителности в Западни Родопи, свързани с митичния певец!

Ако се чудите къде да отседнете, докато сте в Родопите, заповядайте в къщи за гости „Панорама“ в село Гела! Тук ви очакват планинско спокойствие, опияняващи гледки и домашен уют!

Село Гела – родното място на Орфей

Няма как да не започнем с родното място на тракийския певец Орфей – село Гела! То се намира на 1500 метра надморска височина в Западни Родопи. Селото е само на 6 км от Широка лъка, на 18 км от курорта Пампорово и на 30 км от Смолян. Историята на Гела, чието име означава „усмивка“, може да се проследи 3300 години назад във времето! Изследователите смятат, че това е една от люлките на европейската цивилизация. Именно земите на Гела са били царството на тракийското племе беси, които имали неподозирани познания за живота и смъртта. Тук се е родил и  тракийският певец Орфей, който владеел до съвършенство силата на музиката и бил един от най-просветените хора на своето време!

Гела, Панорама, къща за гости, Родопи

Връх Орфей

Връх Орфей се извисява над село Гела. Познат е и с други имена: Широколъшки снежник, Карлъка, Шилестата чука. Можете да го изкачите от село Гела (2:30 часа), от хижа Ледницата (2 часа) или от хижа Перелик (3 часа). Върхът е стръмен, но гледките от него ще ви омаят. Това е най-красивият връх в околността, затова носи името на Орфей. Всъщност той е и най-високият връх в Родопите, на който можете да стъпите, тъй като вр. Голям Перелик е във военна зона и е недостъпен.

С връх Орфей и пещерата, която се намира на него, е свързано създаването на химна на Родопите. В миналото, родопчани се занимавали с овцевъдство и мъжете често ходили да пасат стадата край Беломорието. Разбойници разбрали, че в едно от селата останали само жените и децата, и решили да ги нападната. Тогава най-мъдрата сред жените качила девойките в пещерата на връх Орфей, покрила ги с мечи кожи и намазала лицата им с въглен. Така ги спасила от набезите на разбойниците. Когато мъжете се върнали и разбрали какво се е случило, отишли да вземат любимите си от върха. Щом пристигнали, видели едни грозни и черни жени, които никак не приличали на техните. Но една от девойките познала своя любим, изтъркала лицето си от въглена и запяла: „Бела съм, бела, юначе, цела съм света йогрела….“. Тази песен става химн на Родопите, който се тачи и до днес!

връх Орфей, Родопи

Снимка: pochivka.bg

Водопад „Орфей“

Водопад „Орфей“ е най-високият и впечатляващ от всички по екопътека „Каньона на водопадите“ край Смолян. Разстоянието от село Гела до началото на пътеката е 37 км. Маршрутът на „Каньона на водопадите“ е кръгов, има няколко красиви водопада и тераси с панорамни гледки. Дължината му е 9 км, които се изминават за около 4 часа с почивките.

„Орфей“ е най-големият водопад, висок цели 68 метра. Най-пълноводен е през пролетта, когато шумът от падащата вода е внушителен. През останалото време водите му се спускат по скалата и приличат на струните на лира – инструментът, на който свирел Орфей и омайвал хора, растения и животни!

водопад Орфей, Родопи

Дървото на Орфей

Можете да видите Дървото на Орфей, ако решите на изминете Малкия кръг на най-екстремната пътека в Родопите – Дяволската екопътека край село Борино. То се намира на 42 км от село Гела. Дървото е 100-годишен черен бор, а клоните му са извити във формата на лира.  Щом го видите, няма да повярвате на очите си!

Малкият кръг на пътеката минава през: Дяволския мост, скритите водопади, отбивката за Буйновското ждрело, заслона на билото и след това стига до Дървото на Орфей. До него ще видите друго интересно дърво „Танцът на менадите“, след това ви очаква поляната с беседки и спускане по кози пътеки, докато стигнете до началото на пътеката.

дървото на Орфей, Родопи

Орфееви скали

Легендата за Орфееви скали разказва, че те са били любимо място на тракиеца Орфей. Гледката, която се разкривала от тях, го вдъхновявала и му носила душевен покой. След като Орфей не успял да спаси своята любима Евредика от подземното царство на Хадес, той потънал в мъка. Често идвал на скалите, за да намери утеха в прелестите на Родопа планина. Там той се вдъхновявал за магичните си песни, с които омайвал хора и зверове.

Орфееви скали се намира на 2-3 км от Пампорово и на 23 км от с. Гела, в подножието на телевизионната кула „Снежанка“. До тях води добре маркирана пътека. Тя е много лека, затова е подходяща за всяка възраст. Ще ви отнеме около 15-20 мин. в едната посока. Щом се качите на самите Орфееви скали, ще видите Смолянските езера, кичестите борове и всички красоти на Родопите.

Орфееви скали, Родопи

Бонус: Пещера Дяволското гърло

Има още едно място, свързано с Орфей, което обаче не носи неговото име. Това е пещера Дяволското гърло край с. Триград. Намира се на 44 км. от с. Гела. Легендите разказват, че пещерата е мястото, където Орфей слиза в подземното царство, за да си върне любимата Евредика. Той успял да умилостиви Хадес с песните си. Владетелят на мъртвите пуснал Евредика, но при едно условие – Орфей да не се обръща към нея, докато се стигнат светлината. Двамата влюбени извървели почти целия път, но накрая Орфей не издържал и хвърлил бърз поглед към любимата си. Тогава тя завинаги изчезнала в царското на сенките.

Дяволското гърло, РодопиСнимка: wikipedia.org

Мистични са Родопите и всяко място тук носи своята необикновена история. Ако искате да се потопите в нея, заповядайте в планината на Орфей! Ние от Комплекс „Панорама“ ще се радваме бъдете наши гости!

дървото на Орфей, Родопи