10 традиционни родопски ястия, с които да си угодите

10 традиционни родопски ястия, с които да си угодите

krasimir krasimir 13.08.2021 Блог

Елате в Родопите и си хапнете добре! Гостоприемството на местните е всеизвестно. Личи и по храната, с която посрещат своите гости. Вижте кои са онези родопски ястия, които ще запазят задълго топлия спомен от магичната планина. Съберете идеи какво друго да опитате в Родопите освен пататник, клин и пъстърва. Вижте 10 традиционни родопски ястия, които местните похапват с удоволствие.

Колаци, катми, мекици

Дори да нямате навик да хапвате сутрин, едва ли бихте пропуснали закуската в Родопите. Тя най-често включва колаци, марудници или мекици. Незабравимият им вкус се дължи на местните продукти, най-вече прясното или кисело мляко, с което се приготвят. А в комбинация със саламурено сиренце, домашно сладко или печелен мед ще си оближете пръстите.

Голеник

Това е родопският вариант на ориз със спанак, при който обаче се добавя краве масло, яйца и мащерка! Вкусът и ароматът на голеника не могат да оставят никого безразличен. Ястието редовно присъства на родопската трапеза през пролетта.

родопски ястия, голеник

Кешкек

На вкус ястието много напомня на разтопен кашкавал, но истинска е, че се кешкекът се приготвя от грухана пшеница и телешко месо. Най-често се похапва в района на село Смилян и рудоземските села Витина и Поляна. На почит е през цялата година, но се изисква голямо майсторство за приготвянето му.

Смилянски фасул

Истинският смилянски фасул може да се приготвя и цял ден, не случайно, на много места в планината, се прави по предварителна заявка. Изисква време, местни подправки и мерак, за да стане маслен и вкусен.

Трахана

Това е едно от позабравените родопски ястия, което обаче е на голяма почит в домовете на старите родопчани. За направата му първо се приготвя тесто от брашно и зеленчуци – лук, морков, целина, чушка и други. Тестото се меси няколко пъти, остава се да втасва, а след това се суши и стрива на прах. Готовата трахана се разтваря в малко топла вода и се превръща в супа. В някои краища на Родопите ѝ добавят натрошен хляб или сирене и се похапва като вкусна и засищаща попара.

Шкембе и дреболии

Агнешките дреболии са сред любимте родопски ястия за местните. Печени или варени, приготвянето им изисква много време и голям майсторлък. Докато сте в Родопите, потърсете пълнено шкембе с ориз, дробчета и зеленчуци. Разпитайте къде го правят най-добре. Това ястие не е лесна задача, но всяко усилие си струва, а вкусът е само за ценители.

Пита

На родопската трапеза задължително присъства питата. Както казва народната мъдрост „Няма по-голям от хляба“ и той винаги заема почетно място в делник и празник. Питите, които се приготвят в планината, са пшенични или царевични. За да станат пухкави и меки трябва много месене. Така тестото си „поема въздух“ и се раздува при печене.

Зелник

Ако поне веднъж сте опитвали родопски зелник, няма как да забравите вкуса му, особено ако ви го е приготвил някой майстор. Най-просто казано зелникът е баница със зеле. Прави се от по-дебели кори, като одринските, и между тях се реди задушеното, с праз и подправки, зеле. В някои краища на Родопите, в зелника слагат и ориз. Всичко е въпрос на личен вкус.

родопски ястия, зелник

Пареник

Зад това интересно име „пареник“ се крие ястие на основата на качамак от картофи. То има най-различни варианти, сигурно толкова, колкото са селата в Родопите. През зимата най-често към него се добавя месо, а през останалото време – лук, яйца, сирене. На пръв поглед пареникът изглежда лесно родопско ястие, но само който го е приготвял, знае за всички тънкости, за които трябва да се следи. Пухкав и лек пареник могат да правят само истинските родопчанки.

Халва

Халвата, която се приготвя в Родопите, не прилича на тази от магазина. Прави се с олио, масло и брашно, които се препържват, докато станат кафяви. След това се подслаждат със захарен сироп. Сместа се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и започне да се отделя от дъното на тенджерата. След това се сервира на топки, оформени с дървена лъжица.

Ако вече планирате следващата си почивка в Родопа планина, заповядайте в китното село Гела. На върха му, откъдето се разкрива най-хубавата гледка, се намират Къщи за гости „Панорама“. При нас спокойствието и уютът са всекидневие. Освен с приказни гледки, ще ви нахраним и с вкусни родопски ястия, от които ще си оближете пръстите! Заповядайте в просторната механа, където да се веселите с приятели.

Къщи за гости „Панорама“ ви очакват. Запазете вашето място още сега!

Механа – Къщи „Панорама“ с. Геладървото на Орфей, Родопи