10 сигурни съвета как да пътувате повече в България

10 сигурни съвета как да пътувате повече в България

krasimir krasimir 16.09.2021 Блог

Какво  ви спира да пътувате? Най-често това са оправданията – „нямам време“, „не мога да си взема отпуска“, „няма с кого да отида“. Звучи ли ви познато? Не е задължително пътуването винаги да е дълго, до далечна дестинация или пък да е в почивен ден.

Все повече хора работят дистанционно и търсят възможност да заменят домашния офис с нещо по-интересно! Дори да нямате този късмет, винаги можете да откраднете един уикенд и да се пренесете в чудната Родопа планина. Ние в Къщи за гости „Панорама“ в село Гела с радост посрещаме пътешественици, туристи или хора, търсещи спокойна атмосфера, където да поработят.

Ако ви трябва мотивация да станете от дивана и да откриете ново, вълнуващо място в България, вижте нашите съвети как да пътувате повече:

1.Общувайте с пътешественици!

Започнете с обкръжението ви – близки, приятели, колеги – кой къде пътува, кое място би ви препоръчал? Понякога хората са много по-склонни да си организират пътуване, когато вече имат препоръка за дадено място и отигран маршрут. Ако пък близките ви не са запалени пътешественици, винаги можете да следите родните блогъри и влогъри, които обикалят страната и показват нови и интересни забележителности.

2. Планирайте пътешествията си

Истината е, че ако само си мечтаете да обиколите страната, ще си останете с мечтите. Действайте и започнете с изготвянето на план. Изберете удобни дни за пътуване – следващият уикенд, предстоящи празници или пък по време на годишния ви отпуск. Резервирайте хотел или къща за гости, проучете забележителностите в района, направете си дневни маршрути и щом датата наближи, отдайте се на пътешествието. Не оставяйте нещата на случайността или на планиране в последния момент, защото има голяма вероятност да не отидете никъде.

3. Следете за оферти

Дори в момента да не обмисляте пътешествие, една добра оферта е чудесен повод да се размърдате и да посетите ново място. Следете офертите в туристическите сайтове или си набележете няколко хотела, които ви харесват, и следете сезонните им предложения. Не пропускайте да се възползвате от изгодни оферти, които ще олекотят бюджета на пътуването.

4. Пътувайте в почивния си ден

Почивните дни наближават, вие нямате планове и в повечето случаи си оставате вкъщи. Не допускайте тази грешка. Пътувайте! Изберете дестинация, дори и на случаен принцип, палете колата и дим на ви няма. Дори само ден смяна на обстановката ще ви зареди с положителни емоции и нови сили за предстоящата седмица. Пътувайте – почивните дни са за това!

5. Намерете съмишленици

Понякога човек трудно се мотивира да пътува сам или пък предпочита добра компанията, с която да сподели приключението. Ако най-близките ви не са на такава вълна, потърсете съмишленици. Попитайте някой колега, стар приятел или пък пишете в групите за пътешественици във Фейсбук, че си търсите компания за пътуване. Никога не знаете колко по-забавно и интересно може да бъде едно такова пътешествие.

6. Използвайте официалните почивни дни

Да, вярно е, че тогава има най-голямо струпване на хора, но ако това не ви притеснява, използвайте официалните празници, за да видите нещо ново. Понякога трудно ще откриете хотел в последния момент в тези периоди, но нищо не пречи да си направите дневно пътешествие, все пак България не е чак толкова голяма. В рамките на 2 часа можете да се отдалечите достатъчно от родния си град, за да усетите, че сте на почивка.

7. Работете от разстояние

Ако вие сте от късметлиите, които могат да работят дистанционно от всяка точка на България и света, възползвайте се! Запазете уютно местенце с бърз интернет в планината за няколко дни, седмица или дори повече. Къщи за гости „Панорама“ предлагат чудесни условия за хора, които искат да работят далеч от градския шум. Така работата няма да ви тежи толкова, а вие ще откривате нови места, веднага след като станете от компютъра.

От край време родопчаните са известни със своето гостоприемство и вкусната местна кухня

8. Отидете на гости на приятел

Нещо толкова просто на пръв поглед, може да ви даде нова възможност за пътешествия. Уговорете се с ваш близък или приятел да му погостувате за няколко дни, опознайте града му и близките забележителности. Той може да е вашият местен гид! Каква по-готина и бюджетна идея за пътешествие?

9. Пътувайте с малко багаж

Предизвикайте себе си и съберете всичко необходимо за следващото ви пътуване в една раница. Може да ви звучи странно, но много хора пропускат толкова интересни забележителности, само защото носят много багаж със себе си. Колкото по-малък е товарът ви, толкова по-свободни ще се чувствате. Това е особено важно за планинските преходи. Дори да пренасяте багажа си с личен транспорт, автомобил, мотор и т.н. пак не е нужно да губите време в събиране, разопаковане и подреждане. Използвайте всяка минута да изследвате мястото, на което сте попаднали.

10. Спестявайте

Предимството на малката ни България е, че тук разстоянията не са големи, можете да намерите изгодни места за спане и хапване, така че разходите по едно пътуване не са бреме. Ако обаче искате да си позволите по-разточителна почивка, просто спестявайте! Това ще ви държи мотивирани да осъществите мечтаното си пътуване и да не отлагате приключенията.

Попътен вятър в най-смелите ви приключения!