10 забележителности в Широка лъка, които да посетите по нов начин

10 забележителности в Широка лъка, които да посетите по нов начин

krasimir krasimir 11.02.2021 Блог

Широка лъка е от дестинациите, които повечето от вас навярно са посещавали, но все има нещо, което ви тегли към това родопско село, нали? Не само величествената природа, изумителната архитектура или пък местната кухня са причина за това, но и тайните съкровища – забележителностите в Широка лъка. Сигурни ли сте, че сте ги посетили всички? А че знаете всичко за тях? Повеждаме ви на една любопитна разходка из 10 от забележителностите в Широка лъка, която ще ви даде още няколко причини да посетите тази родопска прелест още веднъж!

1. Паметникът и къщата на Екзарх Стефан I

Паметникът ви посреща в центъра на селото и една от забележителностите в Широка лъка, която едва ли можете да пропуснете. Какво знаете обаче за Екзарх Стефан I? Той е бил екзарх на Българската православна църква в периода 1945-1948 г. Защо има негов паметник тук? Защото е роден именно в Широка лъка. Рожденото му име е Стоян Попгеоргиев Шоков. Първите години учи в селото, след това в село Орехово, край Чепеларе. Завършва като отличник и първенец на випуска духовната семинария в Самоков. Работи като учител в Широка лъка и в близкото село Солища. Той е бил член на революционен комитет в родното си село. А в наследство оставя голям брой статии, речи, поучения, слова и книги.

Къщата на Екзарх Стефан I се намира срещу църквата „Успение Богородично“ и е построена в стила на местната строителна школа от средната на XIX век. Ще познаете къщата по паметната плоча, поставена на фасадата ѝ.

2. Паметник в памет на загиналите от войните

До паметника на Екзарх Стефн I се намира и този в памет на загиналите от войните – в отечествената война през 1944- 1945 –г., Балканската и международните войни. На паметника ще видите и бюст на ген. Калин Георгиев Найденов – герой от Сръбско-българската и Първата Балканска война, роден в Широка лъка.

3. Читалище „Екзарх Стефан I“

Най-голяма сграда на центъра, срещу която е паметникът на Екзарх Стефан, е читалището. Защо е сред забележителностите в Широка лъка? Защото е на повече от 150 години! Помислете колко назад във времето се корени стремежът на родопчани към знание и просветление? Не подминавайте сградата на читалището, тъй като днес в нея се помещава информационният център. Ако искате да научите повече за историята на селото или за забележителностите в района, това е вашето място! На входа му се продават и различни сувенири от родопския край.

4. Чешма „Гайдарят“

Това е най-интересната чешма и една от забележителностите в Широка лъка. Намира се точно до сградата на кметството, на главната улица. Чешмата е създадена за прослава на талантливите гайдари и певци от Широка лъка, които разнасят славата на България и българския фолклор. Не забравяйте да си налеете вода от нея!

забележителности в Широка лъка

5. Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“

И като заговорихме за песни, танци и фолклор, няма как да не споменем и местното фолклорно училище. Внушителната му сграда се извисява сред боровете. Повече от 40 години то възпитава в творчество и родолюбие. Оттук започват своя път много талантливи певци и музиканти, които прославят българския фолклор и в най-далечните краища на света.

забележителности в Широка лъка

6. Къща-музей на кап. Петко Войвода

Разхождайки се по главната улица, ще стигнете и до къщата-музей на кап. Петко Войвода. Той е живял в нея от 1878 г. до 1879 г. Истинското му име Петко Кирков. Войводата посвещава живота и делото си на освобождението на беломорските българки. Неговата кауза е обединението им с България. Капитан Петко Войвода е един от защитниците на Родопите, затова къщата му е сред тачените забележителности в Широка лъка.

7. Църква „Успение Богородично“

Това е емблемата на забележителностите в Широка лъка – църквата, изградена за смайващите 38 денонощия„Успение Богородично“. През 1834 г. тя е издигната на гола поляна само с доброволния труд на всички християни в селото.

забележителности в Широка лъка

В момента се реставрира сградата на килийното училище, която е в двора на църквата, така че скоро забележителностите в Широка лъка ще се увеличат с още една. Сградата е построена през 1835 г. В нея почти 100 години се е помещавало и читалището, докато бъде издигната сградата на центъра през 1934 г.

забележителности в Широка лъка

8. Етнографска музейна сбирка

В края на селото, в посока Смолян, има една изумителна сграда, образец на родопската архитектура от XIX век. Местните я наричат „конака“, защото това е било първоначалното ѝ предназначение. Построена е през 1853 г., за да служи на местния управител на Широка лък по време на османската власт – ходжата Салих Маджерски. Той обаче никога не заживява в нея. Според местни легенди майсторите на конака не били доволни от отношението на ходжата към тях, затова го заклели да не живее в него. Той наистина продава имота, без да е живял и ден в него. Сградата е известна и като Згуровския конак. Триетажната къща с каменни тикли и извисяващи се комини е една от най-големите забележителности в Широка лъка. В нея се помещава етнографска музейна сбирка от 1947 г. Това е мястото, на което да се докоснете до бита на някогашните родопчани – как са посрещали гости, как са работили и как са се веселили!

9. Скален феномен „Главата“

А сега да се насочим и към природните забележителности в Широка лъка. Една от тях е скалният феномен „Главата“. Можете да се разходите по горския път за село Кукувица, за да видите интересното образувания. Погледнато от изток, то прилича на глава на овен, откъдето идва и името му. Можете да видите скалния феномен и от пътя село Стойките – Девин.

10. Скално образувание „Момата“

На излизане от Широка лъка в посока Девин, на стотина метра от отбивката за село Върбово, можете да видите скалното образувание „Момата“. То представлява мома с хурка в ръка. Според легендата мома Каня от Широка лъка искала да се спаси от османските си преследвачи, затова се помолила да се вкамени. Като по чудо молитвата ѝ била изпълнена и днес скалата е една от мистичните забележителности в Широка лъка.

Панорама, Гела

Ако търсите уютно място в района на Широка лъка, посетете нашите къщи за гости „Панорама“ в село Гела!

Те се намират само на 7 км от Широка лъка. При нас ще откриете както самостоятелни стаи, панорамен апартамент, така и самостоятелна къща за гости. Ние се намираме в най-високата точка в село Гела, затова гледките тук ще ви приканят да се върнете отново!

Ще се радваме да бъдете наши гости, ако планирате почива в региона на село Гела.

Може да разгледате нашите къщи в тази страница или да ни пишете, чрез формата за контакт по-долу: