10 забележителности в Смолян, които задължително да посетите

10 забележителности в Смолян, които задължително да посетите

krasimir krasimir 22.11.2021 Блог

Пътуването в Родопите често е свързано с посещение на малки селца, запазили автентичния си чар или изумителни природни забележителности. Има обаче един родопски град, който заслужава вашето внимание, и това е Смолян. Той чудесно съчетава исторически, културни и природни забележителности. Вижте 10 топ забележителности в Смолян и как да ги откриете:

Скала „Невястата“

Ако идвате от Пампорово, още на входа на Смолян, ще видите огромна скала вляво, над пътя. Това е скала Невястата, известна и с името Турлука. За нея местните разказват много легенди, тъй като е сред най-известните забележителности в Смолян. Една от тях гласи, че тукашна девойка била поискана за жена от турския бей. Тя уж се съгласила, но преди сватбата поискала да зърне за последен път родното си място отвисоко. Изкачилата се невястата на стръмната скала и се хвърлила оттам, защото не можела да понесе нещастието да се омъжи за турския владетел.

За да разгледате по-добре скалата, спрете от другата страна на пътя. Огледайте се за паркинг, той се намира до първото езеро в града. Ако искате да се изкачите до скалата, тръгнете по изградената екопътека „Невястата“, която започва от разклона за манастир „Св. Пантелеймон“.

Снимка: visitsmolyan.bg

Забележителности в Смолян – Планетариум

Знаете ли, че най-големият планетариум в България, се намира именно в Смолян? В него можете да наблюдавате звездите, дори през деня. Кръглата звездна зала с таван, във формата на купол, ще ви пренесе в друг свят. Най-голямата атракция в планетариума е телескопът-рефлектор, скрит под 3-метровия купол на обсерваторията. Разбира се, най-интересно е наблюдението на нощното небе, така че не пропускайте тази възможност. Това е сред най-атрактивните забележителности в Смолян!

Снимка: visitsmolyan.bg

Забележителности в Смолян – Исторически музей

Това е най-големият и най-старият музей в Родопите, създаден в далечната 1935 г. В него се събрани информация и артефакти от древността до наши дни. Там ще научите повече за траките, живели по тези земи, както и какво се е случвало в Родопите през Праисторията и Средновековието. Музеят има и етнографска експозиция, в която ще се запознаете с традиционни български занаяти (тъкачество, медникарство, ковачество), с празниците, обредите и красотата на родопската архитектура.

Забележителности в Смолян – Художествена галерия

Нейната колекция събира творби на всички поколения български художници от 30-те години на миналия век, та чак до наши дни. В нея може да видите и произведения на чужди автори, които са открили вдъхновение в Родопите и са творили тук. Една то най-големите забележителности в Смолян – Художествената галерия, е създадена през 1964 г. към местното читалище „Христо Ботев 1871“.  В нейния фонд има над 2000 произведения – живопис, графика, скулптура. Сред най-ценните са тези на: Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Ненко Балкански и много други. Една от тематичните колекции на галерията е посветена на Орфей и орфизма. Тя е сред най-интересните, така че не я пропускайте.

Снимка: visitsmolyan.bg

Старият чинар

Една от най-големите местни забележителности в Смолян е вековният чинар, който е на цели 300 години! Той е от вида Източен чинар. През 1720 г. е пренесен от Беломорието (Гърция) и е посаден в стария център на града. Около него ще видите да се издигат: църква, джамия и единствената дървена камбанария в общината. Старият чинар е висок около 25 метра, а обиколната на дънера му е впечатляващите 7 метра!

Смолянски водопад

Посетете Чилингирската махала, където се спускат водите на красивия Смолянски водопад. Височината му е 20 метра. От центъра на Смолян поемете е към село Мугла и Каньона на водопадите. В Чилингирската махала се оглеждайте вдясно. Там ще забележите водопада, който се крие сред дърветата. Можете да оставите автомобила на около 5 мин. пешеходно разстояние от водопада и да се разходите до подножието му, където се разбиват водите на Крива река.

Снимка: visitsmolyan.bg

Алибеев конак

Сигурно сте чували или даже посещавали Агушения конак в село Могилица. Е, подобен конак има и в Смолян – Алибеевия конак. Той е типичен пример за родопската архитектура от времето на Възраждането. Най-старата му част е построена през 1780 г., а след това е дострояван през 1810 г. и 1885 г. Днес конакът е реставриран, превърнат в център за фолклорни изкуства, и е сред най-посещаваните забележителности в Смолян.

Архитектурен комплекс “Чешитска махала”

Намира се в кв. Долно Райково. Архитектурният комплекс се състои от три части: Чешитска махала, Радева махала и къщите край улиците на квартала. Те са изградени от камък и глинен разтвор, само еркерите на горните етажи са от дървен скелет, измазан с глина. Комплексът носи името на фамилия Чешитеви, която изгражда най-красивите къщи в края на XIX век. Сред тях са: Мильон Чешитева къща, Гьорджева къща, Братска Чешитева къща и много други, които са сред забележителностите на Смолян. Разходете се из комплекса и се потопете в света на старата родопска архитектура.

Снимка: visitsmolyan.bg

Крепост Калето

Извисява се в местността Турлука, само на километър от панорамния път Пампорово – Смолян. Пътеката до крепостта започва от манастирския комплекс „Св. Пантелеймон“. Хубавото е, че можете да паркирате автомобила си там, а след това само трябва да следвате табелите за крепостта. Ще стигнете до нея за около 10 минути. Пътеката е полегата и по нея има изградени беседки. Крепостта ще ви впечатли най-вече с гледките, които се разкриват от наблюдателните площадки. Пред вас като на длан се разстила град Смолян и околностите му.

Снимка: visitsmolyan.bg

Смолянски езера

За финал можете да се разходите до най-прочутите забележителности в Смолян – Смолянските езера. В миналото те са били повече от 20, но сега са останали само 7. Разположени са по долината на Черна река. Има изградена екопътека „Трите смолянски езера“, която включва Тревистото, Бистрото и Мътното езеро. Те са и най-високо разположените езера. Пътеката започва малко преди табелата за Смолян (ако идвате от Пампорово). Следвайте табелите. Цялата пътеката е добре маркирана, подходяща дори за неопитни планинари. Времето за изминаване на цялата екопътека е около 1 час.

Снимка: visitsmolyan.bg

Къде да отседнете?

След като разгледате забележителностите в Смолян и искате да отседнете в някое тихо селце наблизо, изберете село Гела! Само на 30 км от Смолян се намират Къщи за гости „Панорама“ – в най-високата и красива част на село Гела. След дългата разходка, тук ще откриете уют, топлина, вкусни специалитети и незабравими гледки. Предлагаме самостоятелни стаи, панорамен апартамент за 4 души и самостоятелна къща за 10 човека. Посрещане семейства, двойки и приятелски компании. Предлагаме всички удобства за една незабравима почивка в сърцето на Родопите!

Гела, Панорама, къщи за гости