Три кръгови екопътеки в Родопите с възхитителни гледки

Три кръгови екопътеки в Родопите с възхитителни гледки

krasimir krasimir 29.10.2020 Блог

Обичате маршрутите с красиви гледки, нали? А какво ще кажете малко да покачим адреналина? Подготвили сме ви три вълнуващи екопътеки в Западни Родопи, които си заслужава да изминете поне веднъж в живота. Те са с различна степен на трудност, но преминаването и на трите е еднакво интересно! Да тръгваме!

Екопътека „Торнал е Тодьо“ – с. Момчиловци

Доста странно име за екопътека, нали? Всъщност това е името на родопска песен, а пътеката преминава през скалата, от която мъжете някога тръгвали на гурбет – Кърджалийски камък. Екопътеката се намира в село Момчиловци, известно чак в Китай с киселото си мляко! Пътеката е кръгова и започва от центъра на селото. Тя преминава през два от общо 27 параклиса около селото – „Св. Петка“ и „Св. Св. Петър и Павел“.

 

Момчиловци, Родопи

 

По пътя ще видите освен Кърджалийски камък и друг скален феномен – Дупчов камък. Маршрутът свършва при Радичоската чешма, която е образец за момчиловската каменоделна школа. Нейните дюлгери са едни от първите майстори на камъка в Родопите. Пътеката е сравнително лека, а маршрутът е разнообразен – има както изкачвания, така и спускания. Изминава се за около 1 час. Отделете време да се порадвате на панорамните гледки към селото и извивките на планината!

 

Момчиловци, Родопи

Каньонът на водопадите – Смолян

Тази екопътека край Смолян ще ви преведе през царството на водопадите! Те са цели 40 на брой – кои от кои по-хубави! Началото на маршрута е след отбивката по пътя за село Мугла. В един момент асфалтовият път свършва и е време да продължите пеша. Преходът е около 4 часа, зависи с какво темпо се движите, но нека това не ви плаши. Екопътека „Каньонът на водопадите“ е толкова интересна, че няма да усетите как сте я изминали на един дъх. Очакват ви малки водоскоци, пълноводни водопади и черешката на тортата – водопад Орфей с височина цели 68 метра! Водите му се спускат така, че приличат на струните на лира – музикалният инструмент, на който свири митичният певец Орфей!

 

водопад Орфей, Родопи

 

Към края на маршрута има много панорамни площадки, скали с красиви гледки към безкрайната гора, дивата планина и град Смолян в далечината. Най-високата точка по маршрута е на цели 1800 м. За сравнение най-ниската е 1100 м, така че ви очакват 700 м денивелация, които трябва да изкачите. В Каньона на водопадите обаче всяко усилие си заслужава!

 

каньона на водопадите, Родопи

Дяволска екопътека – с. Борино

Стигахме и до най-екстремната пътека в Родопите, а именно Дяволската екопътека край село Борино. Дървените ѝ мостчета над пропастта са разтуптявали не едно и две сърца. Мостчетата са забити директно в скалата и всяка крачка със сигурност ще ви изпълни с адреналин. Най-впечатляващите забележителности по маршрута са: Дяволския мост, скритите в скалите водопади и дървото на Орфей, чиито клони са извити във формата на лира.

Задължително си вземете удобни обувки, тъй като понякога дървените греди са доста хлъзгави. Има няколко варианта за изминаване на Дяволската пътека. Тя има Голям кръг, който е 10 км, но през по-голямата част от тях се движите по шосето и не можете да видите нищо кой знае какво. Най-атрактивен е Малкият кръг, който е около 4 км. Тръгвайки по него, можете да видите всички най-интересни места от маршрута. Ако обаче нямате много опит в преходите или се страхувате да изминете целия Малък кръг, има и друг вариант.

 

Родопи, Дяволска екопътека

 

Още щом спрете на паркинга, в началото на Дяволската пътека, местните ще ви предложат да ви закарат до Буйновското ждрело и оттам да тръгнете по т. нар. „прав лъч“. Той преминава през скритите водопади и Дяволския мост, като накрая излиза отново на паркинга, на който сте оставили автомобила си. На практика това е половината от Малкия кръг и е подходящ за по-масовия турист. Вие избирате кой път да изминете, но преживяването в Дяволската екопътека ще е нещо, което със сигурност ще остави ярък спомен в съзнанието ви!

 

Дяволска екопътека, водопади, Родопи

 

Ако след всички тези емоции, дълги и трудни преходи, искате да си починете и да откриете малко спокойствие, заповядайте в къщи за гости „Панорама“ в село Гела! Ние ще се радваме да ви посрещнем в сърцето на Родопите!