Пролетна почивка в село Гела

Пролетна почивка в село Гела

Пролетната ви ваканция в село Гела ще е едно от най-ароматните изживявания, които може да ви подари животът.

Букет от уханни и полезни пролетни билки за билкарите, най-вкусните манатарки за гъбарите, атрактивни екопътеки за авантюристите, бяло-розови дървета и тучни зелени поляни за романтиците… Ето това е пролетта в Западни Родопи… Пролетта в село Гела. А заснежените планински върхове само допълват пролетната топлота.

Свежа пролет в Гела

По родопските безбрежни ливади с разнообразие от красиви цветя, пролетно време пасат стада овце, които след това дават най-вкусното мляко, от което местните хора си произвеждат сами най-вкусното кисело мляко и прекрасно пълномаслено сирене.

Ако сте решили да се разходите през пролетта в района на Гела, ще се насладите на пенливата снага на десетки красиви водопади, разположени по всички екопътеки в Западни Родопи. Ще получите чиста, натурална прохлада и свежест, магични гледки и звуци, които ще се запечатат в ума и в сърцето ви завинаги.

Ето няколко прекрасни пешеходни маршрути и  възможности за преходи в района на село Гела:

  • От Село Гела – връх Орфей – този маршрут се преминава за около 4 часа.
  • От село Гела – до пещера Ледницата – маршрут започва от комплекс “ Панорама“ – 2 до 3 часа
  • ОТ село Гела – до връх Турлата – около 4 часа

Като говорим за природа, няма как да не споменем и животинския свят, който през пролетта се разбужда с нови сили. В Западни Родопи се срещат почти всички видове бозайници, характерни за Европа: мечки (какво е Родопа планина без нейните мечки?!), сърни, елени, диви свине, лисици, зайци и др. По-дребните представители на фауната са: таралежът, къртицата, полската мишка, горската мишка, катерицата и др.

А за многообразието от птици изобщо не се и съмнявайте! Родопите могат да се похвалят – защото то си е за хвалене! – с изключително много представители на птичия свят. Някои от тях са яребицата, лещарката, глухарят, кекликът и др. Покрай язовирите са се настанили гъски и диви патици.

За опазването на ценните растителни и животински видове, в Западни Родопи са обособени няколко природни резервата, сред които „Купена“, „Червената стена“ и „Изгорялото гюне“.

Резервация:  Позвънете сега! 0896 620 046
gostigela@gmail.com