Ясни са датите на гайдарското надсвирване в село Гела

Ясни са датите на гайдарското надсвирване в село Гела

krasimir krasimir 10.07.2021 Блог

Традиционното гайдарско надсвирване на Илинденски поляни, над село Гела, ще се проведе на 31 юли и 1 август (събота и неделя) 2021 г.

История на събора

Историята на събора се губи някъде назад във времето. Той започва с няколко рода, за да се разрасне дотолкова, че днес събира хиляди хора от страната и чужбина. Родопската каба гайда буди възхищение не само в българските сърца, но и в душите на хора от цял свят, които пропътуват хиляди километри, за да се докоснат до това богатство. Във времето гайдарското надсвирване в село Гела се превръща в съкровищница на родопските песни и начин да се съхрани културното богатство на планината.

гайдарско надсвирване, Гела

 

Гайдарското надсвирване във формата, в която го познаваме днес, се организира от 2002 г. Най-важното условия за участие в надсвирването е изпълненията да са на каба гайда. На сцената над Гела ще видите гайдари на най-различни възрасти – от дядо до внуче, изпълняващи традиционни родопски песни. През годините зрителите на събора са достигали 13 000!

Родопската каба гайда

Щом писнат гайдите над Гела, песента им се разнася над ширналите се поляни, подскача по боровете, извисява се до върховете и полетява високо към звездите. Музиката сякаш бие в ритъма на сърцето ви и кара цялото ви същество да се вълнува, да пее и танцува, понякога да жалее, да си спомня с носталгия за своите предци, да се гордее, че е родено и свързано със свещената българска земя. Усещането на бъдете част от това мащабно надсвирване не може да се сравни с нищо друго.

По традиция всяка година на събора има и чеверме, както и други вкусотийки. Ако сте решили да посетите това невероятно събитие, започнете с търсенето на места за настаняване, тъй като се заемат бързо. Някои от посетителите избират вариант да останат на палатка в дните на надсвирването.

Най-доброто място за отсядане в село Гела е къщи за гости „Панорама“. Те се намират само на 20-минтуи пеша от Илинденски поляни. Може да ни посетите по всяко време на годината и да усетите магичния дух на Родопа планина!

Очаквайте още подробности около тазгодишното гайдарско надсвирване!