Ски писти в Пампорово, които да посетите тази зима

Ски писти в Пампорово, които да посетите тази зима

krasimir krasimir 13.11.2020 Блог

Планирате ли вече зимната си почивка? Мечтаете ли да видите планината, отново затрупана със сняг? А да покарате ски или сноуборд? Най-доброто място за това е Пампорово – на 220 км от София, на 85 км от Пловдив, в сърцето на прелестните Родопи!

В статията ще ви представим различните писти, степента на трудност и условията, които предлагат. Ако търсите топло и уютно местенце, където да си почивате след ските, заповядайте в къщи за гости „Панорама“, село Гела! Ние сме само на 18 км от Пампорово и на 12 км от лифта за връх Снежанка при с. Стойките, където има обширен безплатен паркинг. А кулата „Снежанка“ се вижда от къщите!

Пампорово

Курортът се намира на 1650 м надморска височина, разположен в подножието на връх Снежанка. На него се извисява и едноименната телевизионна кула, която също можете да посетите. Тя е един от 100-те национални туристически обекта. Пампорово е най-слънчевият зимен курорт в България със своите над 100 слънчеви дни и то през най-студения сезон! Големият туристически наплив започва през декември и може да продължи до края на април.

Ски писти в Пампорово

Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка. Надморската им височина е различна – от 1400 м до 1926 м. Ски пистите са с различна степен за трудност, някои са чудесни за начинаещи скиори и сноубордисти, други за средно напреднали, има и писти за професионални състезатели. Общата им дължина е 37 км, а заедно с пистите за ски бягане става над 65 км.

ски, зима

Ски писти в Пампорово за начинаещи

Ако сте нови в този спорт и искате да направите първите си спускания по снега, Пампорово е вашето място. Защо? Защото тук ще откриете много писти за начинаещи и добри инструктори. Една част от пистите са едновременно за начинаещи и за средно напреднали, но нека ги разгледаме по отделно.

  • Ски писти само за начинаещи – Байпас Малката стена и Ски път Пампорово. Те са отбелязани в зелен цвят.
  • Ски писти за начинаещи и средно напреднали – Орловец, Смолянски езера, Дельово дере, Стойките 1, Писта 14, Стойките 2. Те са обозначени в син цвят.

Ски писти в Пампорово за напреднали

Ако вече сте станали истински фурии на снега и не пропускате ски сезон, пистите за напредвали в Пампорово ще ви харесат! Те са обозначени в червен цвят. Това са ски писти: Снежанка 4а, Малина и Картола. Колкото и уверени да се чувствате в себе си, все пак не забравяйте, че безопасността е на първо място, както вашата, така и на тези около вас.

зима, сняг, сноуборд

Ски писти в Пампорово за професионалисти

Щом видите, че пистата е в черен цвят и не сте професионалисти или състезатели, знайте, че това не е вашата писта. Тези писти са на световно ниво и наистина са само за най-добрите в зимните спортове – Стената, арх. Петър Петров, Снежанка и Байпас Малина.

Писта Стената има осветление и е единствената в Пампорово, подходяща за нощно каране. Ако условията позволяват, то започва в 18:00 часа и продължава до 22:00 часа. Пистата се обслужва от Лифт №2 Студенец – връх Снежанка.

Карта на всички ски писти в Пампорово можете да видите тук.

Пампорово, ски, зима

Ски и сноуборд обучение в Пампорово

Ако много искате да карате ски или сноуборд, но никога не сте опитвали, престрашете се да го направите тази година! В курорта Пампорово се предлагат групови и индивидуални обучения по ски и сноуборд, както за деца, така и за възрастни. Няма нищо срамно човек да научи нещо ново, независимо на каква възраст е. Бъдете сигурни, че на пистите ще видите много новобранци, които отдавна са завършили училище.

Ако пък имате нужда от ски оборудване под наем, посетете някой от ски центровете в Пампорово. Най-големите са:
Ски център № 1 Автогарата
Ски център № 2 Малина
Ски център Студенец

Ние от къщи за гости „Панорама“ ви желаем една весела и приятна зимна ваканция!