Село Гела – мистичната енергия на Родопите

Село Гела – мистичната енергия на Родопите

Мистика, енергия, красота и спокойствие – село Гела!

Село Гела – един източник на енергия във времето
Село Гела – един източник на енергия във времето

Село Гела е наричано енергийният център на Родопите и има и защо

Мнозина смятат, че село Гела е генератор за положителна енергия, която изпълва тялото и душата само след няколко часа престой.  Селцето е известно не само заради културата, която съхранява, но също така и като здравен и енергиен център. Счита се за едно от трите най-енергийни места в България, наред с Рупите и Кръстова гора. 

Местни легенди разказват за силата на енергията, която се намира до параклис „Свети Илия“.  Много местни свидетелстват за силата на енергията тук и не за един случай, в които необяснимо хора се изцеляват. 

От хиляди години назад, село Гела е считано за място с много силна енергия.  Село Гела има повече от 3300-годишна история. Както повечето си родопски събратя, и то е основано от траките, за което свидетелстват множеството археологоически паметници в околността. 

Енергията през вековете в село Гела –  Орфей и Орфеевото цвете

Някой от намерените находки показват, че района около село Гела е родното място на митичния тракийски певец Орфей.   

В поляните около селото единствено в света може да се види Орфеевото цвете. То е много рядко растение, остатък от Ледниковия период. Носи различни имена – китара, шап, стираха, родопски силивряк, Хаберлея Родопензис, Орфеево цвете. То е единственото в света, което изпада в анабиоза – мнима смърт. Откъснато с корените, държано в хербарий 2 години и след това пак засаждано в естествената му среда то отново се разлиства и разцъфтява. Легендата разказва, че след смъртта на Орфей от всяка капка от кръвта му пониквало Орфеево цвете.

 

От къде идва името „Орфеево цвете“ ?

Името „Орфеевото цвете“ идва от митичния разказ за Орфей. Тракийския бог Дионис наредил на група вакханки да разкъсат тялото на Орфей и там, където капнела капка кръв, пониквало малко синьо-лилаво цветенце. Също така съществува и повелята, че цветето се е появило от сълзите на Орфей, заради това, че не могъл да спаси любимата си Евредика. Интересното на това цвете е способността да преминава в състояние на анабиоза ( забавени жизнени процеси), но при намокряне, то се възстановява. Продължителността на анабиозата е до 30 месеца. В хербаризиран вид, растението може да се запази от 3-11 години и след поливане, жизнените му процеси се възстановяват. Установено е, че Родопската хабелея съществува още от ледниковия период.

Още 4000-5000 г. пр. Хр. траките познавали чудодейните свойства на родопския силивряк, затова били здрави и дълголетни. Орфей предал на поколенията своите лечителски рецепти с цветето. В онези времена жреците изгаряли цветето и дишали пушека му, за да изпадат в лек транс и да правят предсказанията си.
По-късно римляните идвали в Родопите да му се кланят и да пият от божествената амброзия, приготвяна с Орфеевото цвете само от местните траки. Дори римският император Антонин Пий (138-161 г.) изсекъл монети с изображението на Родопа планина като красива жена, полегнала върху скала и държаща в ръцете си символа на Родопите – Орфеевото цвете. 

 

 Красотата на това родопско кътче е неописуема – от селото се вижда толкова далече, че при хубаво време проблясва и Бяло море. Красивите Родопи сякаш точно тук са събрали шепите си , за да люлеят толкова векове вече живота на хората. В Гела животът е вечен, както и красотата. Къде другаде може да се роди певецът на красотата, ако не тук?

Резервация:  Позвънете сега! 0896 620 046
gostigela@gmail.com