Ранновизантийска базилика в село Гела

Ранновизантийска базилика в село Гела

Ранновизантийска базилика в село Гела е разположена в м. Манастира

Ранновизантийска базилика в село Гела се намира на около 100 м от сега действащата църква „Св. Троица“, на надм. вис. 1480 м. Първите археологически проучвания на обекта се провеждат в периода 1967 – 1971 г. от екип от НАИМ – БАН и ОИМ – Смолян с научен ръководител М. Ваклинова. Тогава е разкрита ранновизантийска трикорабна базилика с трансепт с обща дължина30 м и ширина без анексите 14,8 м (Ваклинова 2002, обр. 2). Открити са пристройки вън от ЮИ ъгъл и на ЮЗ към притвора, свързани с настилка на портик. Към СИ ъгъл е хванато началото на пристроено към северната стена помещение. През 20-те години на ХХ в. Във вътрешността на сградата бил разкрит гроб в южната част на притвора с размери 1,80 х 0,82 м и дълб. 1 м.

Ранновизантийска базилика в село Гела
Олтарната част на базиликата

Ранновизантийска базилика в село Гела е функционирала от нач. на V до края на VІ в

В процеса на разкопките са открити керамични фрагменти от съдове от V-VІ в; цели и части от тухли и керемиди; фрагменти от прозоречно стъкло, части от стъклени чашки и кандила; железни гвоздеи с различна големина; части от крепежни елементи – панти, халки, резета, райбери, скоби и т.н.; един меден женски пръстен с все още неуточнена датировка; турска медна монета от ХІХ в. Въз основа на проведените археологически проучвания можем да твърдим, че ранновизантийската базилика в с. Гела е функционирала от нач. на V до края на VІ в., когато е опожарена при някое от славянските нашествия. След това тя не е била възстановена на същото място. На междинната тераса между двете църковни постройки през 1967-1971 са открити стени от голяма, богато украсена представителна сграда – вероятно епископска резиденция, пряко свързана с базиликата.

Храмът е бил най-големия и богато украсен в Средните Родопи

При първите разкопки са разкрити основите на голяма представителна и богато украсена сграда, вероятно резиденция на епископ, пряко свързана с базиликата и два гроба, единият на висш духовник, погребан в седнало положение. Устната история на селото разказва, че този гроб е разровен през 20-те години на ХХв и сред намереното е златна византийска монета, която в последствие се загубила. Във втория гроб в началото на ХХв е открит епископски жезъл, който за съжаление не е оцелял за съвременните поколения.

Къде се намира ранновизантийска базилика в село Гела ?

Галерия със снимки на ранновизантийската базилика в село Гела:

Ранновизантийската базилика в село Гела се намира на 50 метра от къща за гости „Панорама“

Резервация:  Позвънете сега! 0896 620 046
gostigela@gmail.com