Повече за гела

Родопи горделиви — грамада вековечна,
от върхове гранитни верига безконечна,
защо ме тъй привлича видът ви див, суров?
Кат зидове гигантски, вий вдигате се смели
и криете от нази невидени предели,
цял свят незнаен, нов.
(Иван Вазов, из „Родопите“)
* * *

Село Гела

Село Гела привлича туристи целогодишно. В него има около 80 къщи, а средната възраст на местните изключително дружелюбни и гостоприемни хора е над 65 години.
Климатът в района е мек, средната годишна температура е 9°C. Зимата е мека, а лятото – топло и прохладно. Само вълшебните звуци на природата нарушават тишина тук по един омагьосващ начин.

Чистият планински въздух в Гела е много здравословен, особено за хора с белодробни проблеми. Енергийните потоци тук също са изключително силни.

История

Малкото родопско селце Гела има над 3300-годишна история. В древността е било населявано от най-богатите членове на тракийското племе беси – за това свидетелстеа древнотракийската крепост „Градище“, намираща се на 3.5 км югозападно от селото.

През римско време Гела е била важен културен, търговски и отбранителен център. На вр. Турлата днес има останки от крепост, а на много места край селцето могат да се видят останки от римски пътища, свързвали някога Егейските градове с Горнотракийската низина.

По време на 5-вековното турско робство местното население успява да съхрани 2 православни църкви и 11 параклиса.[/fusion_text]

Билките на Гела

Районът на Гела е почти девствен, дори след хиляди години обитание. Тук живеят много редки вече животни и растения. Горите край селото изобилстват от диви плодове, шипки, боровинки, къпини, малини, ягоди, гъби и много билки.

Само тук можете да видите чудното Орфеево цвете (Heberlea rhodopaensis), което, дори откъснато и държано в хербарий дълго време, може да бъде върнато към живот, когато се засади отново.

Туризъм край Гела

Пешеходен туризъм

Любителите на планинските маршрути могат да се насладят на разнообразие от преходи към близките върхове и селца в района:

– Гела – м. Илинден – Широка Лъка (5 часа)
– Гела – връх Перелик (6 часа)
– Гела – връх Турлата (3.5 часа)
– Гела – връх Орфей (3.5 часа)
– Гела – пещера Ледницата (1.5 часа)
– Гела – тракийска крепост “Градище” (3 часа)
– Гела – Скалата Цветето на Орфей (0.2 часа)
– Еко пътека “Струилица” (2.5 часа)
– Еко пътека Каньона на водопадите “Сосковчето” (3.5 часа)

Национално гайдарско надсвирване в Гела

Традиционният събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и на гледките на прекрасната ни планина Родопи. Съборът, който включва кръшни хора, песни, гайдарски мелодии, надсвирване, уроци по свирене на гайда и др., продължава два дни – първата събота и неделя на август. Провежда се на Илинденската поляна, която е много близо до къща за гости „Панорама“.

Пещерите край Гела

Край Гела има феноменални пещери, които заслужават вниманието на всеки турист.

– Дяволското гърло в Триградската клисура (35 км на запад от Гела) е мястото, където Орфей отишъл, за да върне Евридика към живот и където я загубил завинаги. Триградската река образува вътре в пещерата 18 водопада, най-високият от които е 42 м.

– Пещерата Ледницата е дълга над 2 км. Тя е много красива, но в нея влизат само професионалисти със съответното оборудване.

– Ягодинската пещера е на 40 км югозападно от Гела, близо до село Ягодина. Тя е една от най-дълбоките (6450 м) пещери в България. Известна е с уникалните си образувания и с археологическите предмети от 4-5 век пр. н. е.

– Харамийската пещера е на отсрещния хълм спрямо Дяволското гърло, в землището на с. Триград, в самото триградско ждрело. Тя представлява две пещери, свързани с 36-метрова пропаст. До пещерата води стръмна пътека, последвана от 20-метрово вертикално изкачване. В пещерата Дяволско гърло има водачи, които организират изкачване на входа и спускане в пропастта на Харамийската пещера.

– Пещерата Ухловица е един от подземните дворци на Родопите, който е на 1040 м надм. височина и с постоянна целогодишна температура 10-11 градуса. Тя е на 3 км североизточно от с. Могилица и е една от най-старите пещери в региона, с много красиви образувания. Пещерата завършва със 7 прекрасни езера, които в ранна пролет се пълнят с вода.

– Други интересни пещери в близост до Гела са Гарга Дере, Голубовица 1, Голубовица 2, Гарваньовица, Калето.

Туристически обекти край Гела

Ранновизантийската базилика

– намира се в местността Манастира в близост до старата църква „Света Троица“. Базиликата е част от голям религиозен комплекс с надм. височина 1485 м. Това е най-високо разположеният планински религиозен комплекс в Югоизточна Европа. Бил е най-големият и богато украсен в Средните Родопи (основната сграда е била с размери 30 х 14,80 м). Изграден е във връзка с християнизацията на тракийското племе беси, което е населявало тези места. Смята се, че базиликата е била опожарена вероятно през втората половина на VI век при едно от нашествията на славяни и авари.

Крепостта „Градище”

– археологическа забелижителност, която се намира в местността Градище, на 3.5 км югозападно от село Гела. Разположена е на скален рид с надм. височина около 1850 м, което я прави най-високо разположената тракийска крепост (проучена археологически).

Църкви и параклиси в района на село Гела

В самото село има две църкви – „Света Богородица“ и „Света Троица“, а в околностите му – 6 параклиса: „Св. Илия“, „Света Марина“, „Св. Дух“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Св. Георги“ и „Св. Пантелеймон“.

Може да посетите и някоя от църквите в околните села:

– село Широка лъка – църквата Света Богородица
– село Солища – църквата Света Неделя
– село Върбово – църквата Свети Георги

Връх Орфей

Връх Карлък или новото му име Орфей е вторият по височина връх в Родопите (2188 м), след Голям Перелик. Разположен е в западния дял на планината, в землището на село Мугла. Широколъшкият снежник е изграден от вулканични скали, склоновете му са покрити с иглолистни гори, а билото му е голо. На самия връх има мраморна плоча, върху която е изписано „връх Орфей 2188 м. Д.В. от 29 Юни 1942 г.

* * *
Гордейте се, Родопи, гиганти камънисти,
с короната си снежна, обсипана с лучи.
Издигайте глави си в пространствата заристи,
там де орелът само замислено фърчи.
(Иван Вазов, из „Гордейте се, Родопи, гиганти камънисти“)

Ако търсите хотел или къща за Гости в село Гела, то може да заповядате при нас !

Изглед от къща за гости “ Панорама“

Позвънете сега! 0896 620 046 

0 Comments

Leave your reply