Пещери около село Гела

Пещери около село Гела

Пещери около село Гела

––––––––––––––––––––––––––––––

Разстояние  до пещерите от село Гела:

Пещера Дяволското гърло – 40 км. от село Гела

Ягодинската пещера – 38 км. от село Гела

Пещерата Ледницата – 6 км. от къща за гости „Панорама“

Пещера Ухловица – 5о км. от село Гела

Пещера Харамийската – 39 км. от село Гела

Пещера Дяволското гърло – подземна мистерия на Родопа

Пещерата Дяволското гърло е най-страховитата в България, според легендата именно през нея Орфей слязъл в подземното царство на Хадес, за да изтръгне от света на мъртвите любимата му Евридика.

Дяволското гърло се намира в южната част на Родопите, на 1,5 км северно от село Триград и представлява един от феномените на Триградското ждрело. До нея се достига по основния път Девин – Доспат, като пътят минава през Широка лъка.

Дяволското гърло ((Триградското ждрело) се нарежа на първо място сред българските пещери с най-голямата зала в България. Пътят ви минава по изкуствена галерия, дълга 150м, която ще ви отведе в огромната Бучаща зала. Малко преди входа й, на едната стена ще видите изсечен в скалата образът на дяволска глава. Няколко стъпки по-напред и ще се озовете пред величествения подземен водопад, който ще ви спре дъха. В залата ще видите и изсечена в скалата фигура на античен мъж в цял ръст.

Пътешествието ви продължава с вълнуващо изкачване по 301 обезопасени стъпала нагоре, покрай неповторимото природно зрелище. Това си е истинско адреналиново изживяване, което ще ви отведе до повърхността. Малко преди изхода ще видите изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богородица.Интересен факт е, че нищо, влязло с водите в Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата. „През 1968 година придошлата река вкарва в гърлото на дявола 350 кубика дървен материал, от които нито една треска не излиза на изхода“, разказа пред БГНЕС екскурзоводът Мичо Солаков. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда загадки за мащабите на системата от подземни реки. В пещерата са изсечени три релефа. Първият от тях представлява дяволска глава, разположена близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият е фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала. Третата е фигурата на Богодорица в нишата-олтар.

Работно време:

 Всеки ден:

  9:00–17:00

?Достъп: с кола до паркинга пред входа на пещерата

Пещера Ледницата – село Гела

До пещерата се стига от Гела по 7,5 км. неравен черен път само при сухо време с високо проходим автомобил. Маршрута е подходящ за пешеходен туризъм.
Ледницата е дълга 1525 метра, но достъпни за посетителите са само около 100-тина метра. Интересните ледени образувания през по-голяма част от годината са дали името на пещерата. Тя представлява редуващи се галерии, пропасти, прагове и малки зали. Входът на пещерата е тесен, но предверието е голямо и прилича на олтар с висок таван. Оттук по естествените стъпала се слиза на около 7 м до голямата площадка. Малките тераски са украсени с прозрачни куполи, големи сталактити и сталакмити от лед.
Пещерата се намира близо до хижа Ледницата„. Има няколко маркирани пътеки, които ще улеснят стигането до нея.

Къща за гости „Панорама“ се намира в началната точка, от които тръгва маршрутът до пещерата.

?Достъп: сухо време с високо проходим автомобил

Ягодинската пещера

Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни.

Пещерата предоставя невероятната възможност да видите много и разнообразни пещерни образувания, формирали се в продължение на хиляди, дори милиони години, като сталактити, сталактони, сталагмити, „ завеси”, различни скални форми, наподобяващи Снежанка, дядо Коледа, Пижо и Пенда, Дева Мария и Младенеца и други.

Ягодинската пещера е известна и като пещерата на сватбите, защото в нея са се венчали над 100 екстравагантни двойки. В пещерата има и обредна зала къде се извършват венчавките. На най-горния етаж на пещерата е открито и древно жилище на грънчари, обитавано 4 хилядолетия пр. Хр., които извличали глината от Буйновската река и от вътрешността на пещерата. Древното жилище може да бъде посетено само през лятото и пролетта.

Ягодинската пещера е  една от най-влажните пещери в България ( 92%), а температурата в нея е по – ниска ( 6 о) от тази в Дяволското гърло, затова препоръчваме вземането на топли дрехи в тъмни цветове, за да се чувствате комфортно по време на цялата обиколката на пещерата.
Ягодинската пещера е отворена за посещение целогодишно.

Пещерата е един от Стоте национални туристически обекти, който си заслужава да посетите!

Работно време:
Пещерата работи целогодишно. Влиза се на всеки кръгъл час с екскурзовод. Първото влизане е в 09:00, а последното – в 16:15. Обедна почивка от 12:00 до 13:00 се ползва по преценка на уредника.

?Достъп: с кола до паркинга пред входа на пещерата

Пещера Ухловица

Пещера Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица.

  • Пещера Ухловица е проучена от пещерен клуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, пещерата е  една от най-старите в Родопите – над  3 500 000 години. Двуетажна, пропастна с дължина от 460м пещерата впечатлява с многобройните си вторични пещерни образувания. Сред сталактитите и сталагмитите силно впечатление правят дентритите – образувания, които ще ви накарат да се чувствате, сякаш се намирате на морското дъно. Благоустроената част от пещерата завършва със снежно бял варовиков водопад и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода.
  • Пещерата е отворена официално за посещения на 8. 09. 1984 г. Надморската височина при входа е 1040 м, а денивелацията  до най-ниската точка в пещерата е 25м. Температурата е постоянна – 10 – 11ºС .Дължината на благоусроената част е 330 м, които се изминават по пътека и 280 метални стъпала.
  • До входа на пещерата се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м.
  • Пещерата е обитавана от 8 вида прилепи през различните сезони на годината.

Работно време :

  • 9:00 – 17:00 – последна група в 16:00 часа !
  • Летен сезон (май-септември) – без почивен ден
  • Зимен сезон (октомври-април) – понеделник и вторник почивни дни

?Достъп: с кола до паркинг. Оттам пеша около 20-25 минути

Пещера Харамийската

Харамийската пещера се намира в Триградското ждрело в планината Родопите, близо до известната пещера Дяволското гърло. Тя е един от обектите за екстремен туризъм в България.

Харамийската пещера е едно много интересно и удивително място, обвито цялото в загадки и мистерии. Общата й дължина е към 510 м. и се състои от две големи дупки, разделени една от друга посредством огромна бездна. В пещерата са открити останки от първобитни хора – техни макети, разположени в естествено осветената част в близост до входа, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини, поради което е добре да сте оборудвани с челник. Във вътрешността на пещерата има няколко малки зали. Входът на една от тях е много тесен – преминава се пълзешком, поради което пък е добре да си носите подходящи дрехи, за които да не жалите, че са омазани с кал.

Днес пещерата не е благоустроена за масови разглеждания от туристи и влизането вътре става само чрез катерене. Посещенията тук се осъществяват единствено на групи, които се направляват от специално обучени инструктори–алпинисти. Тъй като главният вход се извисява високо в скалите, всички ентусиасти се обличат с алпийско оборудване и се изкачват по каменния и стръмен терен. После ги очаква пълзене из тесните тунели на пещерата, след което се достига до същинската й част, където е влажно и студено, но въпреки това изключително красиво и забележително.

Влизането в Харамийска пещера става след предварително записване. Повече информация можете да получите от планинските водачи:
Емил Бразгов – 0888 314 658
Младен Хаджийски – 0899 982 511

Карта на пещерите около село Гела:

Резервация:  Позвънете сега! 0896 620 046
gostigela@gmail.com