Най-вкусните родопски специалитети, които да опитате

Най-вкусните родопски специалитети, които да опитате

krasimir krasimir 18.12.2020 Блог

От край време родопчаните са известни със своето гостоприемство и вкусната местна кухня! Особено сега, в навечерието на коледните празници, родопската трапеза се отрупва с домашния ястия. Някои от тях сигурно добре познавате, други пък са напълно непознати, но не по-малко вкусни!

Най-често използваните продукти в Орфеевата планина са фасулът, киселото мляко и картофите. Тъй като тук се отглеждат основно овце, кози и говеда, ще откриете и много месни ястия.

Вижте някои от типичните родопски специалитети. Част от тях можете да добавите към тазгодишната си празнична трапеза. Имайте предвид, че в различните части на планината, едно и също ястие може да се приготвя по няколко начина. В това се крие богатството и разнообразието на родопската кухня!

Копривена чорба

Щом пукне пролетта и в Родопите се хващат за зелено! Копривената чорба се появява във всяка къща, като всяко семейство има свой начин на приготвяне. Може да се направи с картофи или с ориз и задължително с прясна коприва, разбира се. Добавят се моркови и зелен лук. Застройката се прави с яйце и прясно мляко, в някои краища и с кисело.

Кешкек

Това звучно ястие се приготвя от грухана пшеница и телешко месо. Популярно е най-вече в района на Смилян и Рудозем. Прави се през цялата година, но изисква голям майсторлък, защото вкусът накрая трябва да напомня на разтопен кашкавал!

Сарми със сланини

Сармите не са само родопско ястие, но са много популярни тук. Сланината се прибавя към ориза, приготвен с лук и подправки, и всичко това се завива в зелеви листа. Ястието присъства в почти всяка родопска къща по Коледа.

сармини, Родопи, сланина

Шкембе и дреболии

Родопчани са майстори и на агнешките дреболии – печени и варени. Приготвянето им обаче изисква много време и търпение. Едни от специалитетите са: шкембе, пълнено с ориз, както и дробчета със зеленчуци.

Пита

В Родопите питата най-често е пшенична или царевична и е задължителен елемент от трапезата. Най-добрите майстори са родопските баби, които владеят до съвършенство магията на месенето.

Колаци, катми, мекици

В различните краища на планината се наричат по различен начин, но е факт, че родопчани са майстори на тестените изкушения. Не може да сте били в Родопите и поне веднъж да не сте опитали домашни мекички за закуска. Те най-много си подхождат с домашно сладко, сирене или пчелен мед.

От край време родопчаните са известни със своето гостоприемство и вкусната местна кухня

Клин, гюзлема, тикленик

Известната родопска баница клин също има много вариации. Приготвя се с плънка от ориз, коприва, лапад или тученица. Подобни на клина са: гюзлемите с картофи и тикленикът с праз. По традиция всичко се прави с ръчно точени кори!

Пататник

Няма как да пропуснем пататника – най-известното родопско ястие! Комбинацията от ръчно разточени кори и родопски картофи, изпечени на жив огън, не оставя никого безразличен. Ястието може да се похапва с домашно кисело мляко. Тайната съставка е мерудията! В някои части на планината патаникът се прави с картофи, яйце и сирене, без да се завива в кори и също е много вкусен!

Смилянски фасул

Големите майстори на смилянския фасул пазят рецептата си в тайна. Споделят само, че магията на ястието се крие в местните подправки и търпението, нужно за приготвянето на фасула.

Родопи, боб, фасул

Чеверме

Родопски чевермета и гайди – присъстват ли тези два елемента, значи в Родопите е празник! Чевермето се приготвя от цяло агне, шиле или яре. Може да се пече на жар, в пещ или пък да се задушава в изкопана яма. Нужни са поне 5-6 часа, за да може месото да стане сочно и да се дели от кокала. Докато се пече, чевермето се полива с мазнина, масло или се маже с мед, за да придобие хрупкава коричка.

Качамак, Пареник, Кашник

Основните съставки за приготвянето на качамак са: царевично брашно, масло и вода. Качамакът изисква яко бъркане, за да не загори по време на приготвянето. Накрая се гарнира със сирене. Някои родопчани обичат да го похапват със свински пържоли или накълцано агнешко месо. По-лесният начин за приготвяне на качамак е в тава, а ястието се нарича Пареник или Кашник.

Надяваме се да опитате някой от тези родопски специалитети, ако още не сте го направили, но нека ви издадем една тайна. Вкусът на храната идва не само от продуктите и начина на приготвяме, но и от мястото, на което се храниш. В Родопа планина всичко е по-вкусно! Ако искате да опитате някой автентичен специалитет, заповядайте в къщи за гости „Панорама“, село Гела! Ние умеем да приготвяме всичко с мерак!