Лятна почивка в село Гела – идеи за свободното време

Лятна почивка в село Гела – идеи за свободното време

krasimir krasimir 21.07.2021 Блог

Знаете ли за всички възможности, които почивката на планина предлага? Родопите и по-специално село Гела са чудесна алтернатива на претъпканото и шумно море. Тук ще се насладите на пъстри гледки, чист въздух и прохлада.

Ако сте почитатели на басейните с минерална вода, само на 23 км от Гела се намира град Девин. Известен със своите лековити извори, той предлага много места, на които да се разхладите в летните жеги. Ако пък обичате дългите преходи, може да се изкачите на връх Орфей или Турлата, които се издигат над Гела. Съвсем близо са селата Широка лъка, Върбово, Солища и Стикъл, където да усетите неподправената родопска атмосфера.

Активности в село Гела

Макар това да е едно отдалечено и спокойно селце, не си мислете, че няма какво да правите тук по време на цялата ви почивка. По родопските възвишения често ще срещнете туристи – българи и чужденци, които идват тук, заради следните активности.

Пешеходни екскурзии

Районът предлага много екопътеки с различна дължина и степен на трудност. Гледките са нещото, което ще ви накара да продължите да вървите, въпреки умората. Те ще ви възхитят и няма да можете да им се наситите.

Планинско колоездене

Ако сте любители на силните усещания, планинските и гористи зони около Гела ще ви дадат възможност да покачите адреналина.

колоездене, Гела

Планинска езда

Обичате ли да яздите кон или никога досега не сте опитвали? Тогава районът около Гела е вашето място. Само си представете – качени на гърба на коня, а погледът ви обхожда необятната Родопа планина. Може да споделите това преживяване с любим човек, семейството или приятели.

Пещерен туризъм

Едни от най-красивите пещери са в Родопите, а Гела е чудесна отправна точка за посещение. Пещерите, които задължително да посетите: Ледницата – само на 6 км. от селото; Дяволското гърло, Харамийска и Ягодинска пещери (на38 км); Ухловица (на 50 км).

Кулинарен туризъм

Може да опитате традиционни български ястия в къщи за гости „Панорама“ село Гела – марудници, качамак, пататник, фасул и още много вкусотий.

Пикник

Под тежките сенки на боровете е чудесно място за летен пикник. Вземете си хапване и си избере удобно местенце на големите поляни над село Гела. През лятото те са пълни с дъхави билки.

пикник, Гела

Наблюдение на звездите

Знаете ли, че август месец е най-подходящият за наблюдение на звездното небе? Разбира се, може да го направите с просто око от къщи за гости „Панорама“ село Гела – небето се вижда като на длан! Другият вариант е да посетите Националната астрономическа обсерватория Рожен. Тя е най-голямата на Балканите и в Югоизточна Европа.

Гайдарско надсвирване

Това е една от емблемите на Гела – родопската каба гайда и навсвирването, което събира хиляди хора на Илинденски поляни в разгара на лятото. През 2021 г. гайдарското надсвирване ще е на 31 юли и 1 август (събота и неделя). Заповядайте, за да се докоснете до магията на родопската песен!

 Ако търсите уютно местенце с величествена гледка към планината, с всички удобства на приятна почивка, далеч от града и летните жеги, очакваме ви в къши за гости „Панорама“ – на върха на село Гела!

Гела, Панорама, къщи за гости