Легендата за Орфеево цвете и връзката му със село Гела

Легендата за Орфеево цвете и връзката му със село Гела

krasimir krasimir 28.09.2020 Блог

Връщаме се назад във времето, за да проследим историята на Орфеевото цвете. В нея истина и легенда се преплитат, за да направят ореола на това растение още по-мистичен. То е сред малкото живи организми, преживели ледниковия период! Освен това е пряко свързано с тракийския певец Орфей, родопското село Гела и Тибет.

Безсмъртното Орфеево цвете

Учените смятат, че оцеляването на Орфеевото цвете след ледниковия период се дължи на неговите необикновени свойства. То може да изпада в анабиоза, което е състояние на мнима смърт! Ако част от цветето се изсуши, то отново може да поникне, ако се намокри и засади. Невероятно, нали?

 

Орфеево цвете, родопски силивряк
Орфеево цвете

Легендата за Орфей и Орфеевото цвете

Защо обаче това растение е наречено Орфеево цвете? Според легендите Родопите, и по-специално земите на село Гела, са родното място на митичния тракийски певец Орфей. Той бил дете на речния бог Еагър и музата на епическата поезия Калиопа. Орфей владеел до съвършенство музиката и словото. Песните му, изпълнени под съпровода на лира, омайвали растения, скали, дори диви зверове.

Орфей се влюбил в красивата нимфа Евредика. В деня след сватбата им обаче тя била ухапана от отровна змия. Опечаленият Орфей се спуснал в подземното царство с лирата си, за да търси любимата Евредика. Според легендата това се случило в пещерата Дяволското гърло, която се намира само на 30 км от Гела. Там, дори богът на мъртвите Хадес, се трогнал от тъжните песни на Орфей и решил да му върне Евредика, но при едно условие. Тракийският певец не трябвало да се обръща към нея, докато не стигнат светлината. Тръгнал Орфей, а след него Евредика. Малко преди да напускат подземното царство, той не се сдържал и хвърлил бърз поглед към любимата си. Тогава Евредика завинаги изчезнала в света на сенките.

Мъката на Орфей била неутешима. Той не искал да вижда друга жена. Вакханките – поклонничките на Дионис, все се опитвали да впечатлят тракийския певец, но той не им обръщал внимание. Един ден те се разгневили от безразличието му и го разкъсали. От капките кръв, които паднали на земята, поникнало Орфеевото цвете – безсмъртно като паметта за Орфей!

Науката за Орфеевото цвете

Орфеевото цвете е сред най-древните и най-рядко срещани растения в Европа. Преди ледниковия период е било разпространено по целия континент, но днес е съхранено единствено на Балканите. Вирее в Родопите, особено в района на село Гела, по скалисти, влажни и сенчести места. Орфеевото цвете цъфти в началото на юни и има красиви лилави цветове. Известно е и с имената: родопски силивряк, безсмъртниче, каберлия, китара, стирака, шапива билка. Открито е от науката през 1834 г. от унгарския ботаник и ентомолог Имре Фривалдски. Той кръщава растението Хаберлея родопензис на името на своя учител – ботаникът Карл Хаберле и на планината, в която расте цветето – Родопи! Орфеевото цвете е включено в Червената книга на България – забранено е да се бере и изкоренява!   

 

Орфеево цвете, родопски силивряк
Орфеево цвете

Чудодейните свойства на Орфеевото цвете

Макар съвременната наука да открива Орфеевото цвете сравнително скоро, то е било изключително добре познато от траките. Те умело използвали лечебните му свойства и се радвали на здраве и дълголетие. Жреците изгаряли част от цветето и вдишвали пушека му, по време на сакралните ритуали, за да изпаднат в лек транс и да направят предсказанията си.

По-късно, когато римляните идват в Родопите, също отриват чудодейните свойства на Орфеевото цвете. Римският император Антонин Пий (138-161 г.) дори започва да сече монети с Родопа планина, изобразена като красива жена, която държи символа на планината – Орфеевото цвете. Това растение се е приемало като дар от боговете!

Връзката на Орфеевото цвете с Тибет

Оказва се, че славата на Орфеевото цвете достига много отвъд пределите на Стария континент. Знаете ли, че то е основна съставка на така популярния тибетски чай на младостта? Рецептата за него е намерена в един тибетски манастир, написана върху глинена плоча от VІ в. пр. Хр. Още по-странното е, че всички съставки за нея се намират на територията на България! Възможно ли е някой да е пренесъл тайните познания на траките в земите на далечен Тибет? Монасите там твърдят, че са наследници на древен народ с огромно познание, което му давало власт над живота и смъртта!

Ако искате да видите митичното Орфеево цвете, заповядайте в района на село Гела! Ние от къщи за гости „Панорама“ ще се радваме да ви посрещнем в планината на Орфей!