Къде се намира енергийният център на Родопите?

Къде се намира енергийният център на Родопите?

krasimir krasimir 07.09.2020 Блог

Родопите – планината с душа! Всеки, който поне веднъж е идвал тук, знае какво означава това изречение. В Родопите въздухът е друг – диша се по-леко, хората са други – сърцати и необременени от динамиката на големия  град, но най-вече усещането е различно. В Родопите по-лесно можеш да чуеш мислите си. Проблемите остават далеч зад многобройните завои по пътя. Знаете ли защо е така? Заради енергията, която витае във въздуха. Тя сякаш изважда всичко добро на показ, зарежда със спокойствие, мир и хармония. Дори има конкретно място, от което „извира“ тази необикновена сила. Това са Илинденски поляни в село Гела – енергийният център на Родопите! На тях всяка година се провежда гайдарското надсвирване през първите събота и неделя на месец август!

село Гела, комплекс Панорама

Село Гела – 3300 години история

Сгушено между три от най-живописните върхове в Родопите – Голям Перелик (2191 м), Орфей (2188 м) и Турлата (1825 м), село Гела излъчва една необяснима енергия. Тук, на 1500 метра надморска височина, си по-близо до Бог, отколкото до злободневните проблеми. Кога точно се е зародил животът по тези места, никой не може да каже с точност. Следите от основаването на селото се губят в древността – преди 3300 години! Първите заселници са траките. Тук са били земите на племето беси. В покрайнините на селото са открити останки от тракийска крепост, която носи името „Градище“. Намерени са останки от църква, датиращи от V век, както и голям некропол, разположен северно от нея. Всичко свидетелства, че по тези земи животът е кипял от дълбока древност. Днес в селото са останали около 60 постоянни жители, но енергията на планината е още жива!

Гела, енергиен център

Илинденски поляни – енергийният център на Родопите

Илинденски поляни се намират над село Гела. Не случайно са избрани за място на гайдарските надсвирвания. Тук музиката се ширва на далеч и полита към небесата. Но има и друго… Мястото излъчва необикновена енергия. Преди години в Гела идват японски учени и изследователи от НАСА. Те засичат със своите спътници в космоса необикновено излъчване от Илинденски поляни. Идват на място, за да проверят какво предизвиква появата на тези енергийни снопове, видими от космоса. Любопитното е, че уредите, с които правят измервания, буквално „се побъркват“. Резултатите от всички изследвания, правени в района на Гела, остават скрити за обществеността, а енергията, която се усеща на място, няма как да бъде обяснена.

Илинденски поляни, Гела, енергиен център

Параклис „Св. Пророк Илия“ – в енергийния център на Родопите

В енергийния център попада и най-старият параклис на селото – „Св. Пророк Илия“. За него се знае, че е издигнат през IV век върху останките от тракийско светилище. Каменният храм устоява на всички превратности на времето и днес вратите му отново са отворени. През 1881 г. е направен голям ремонт, в който се включва цялото село, дори монаси от Атон. Тъй като Гела е била важен духовен център, присъствието на атонски монаси не е чудно. Преди 360 години един от тях донася бор, който посажда близо до храма.

бор, Гела, Свети Пророк Илия

През последните години на параклиса е вдъхнат нов живот. Той е чудесно изографисан, от пода до тавана, от иконописеца Никола Беевски. В продължение на шест лета той рисува по стените на храма „с Божията промисъл“, както сам казва. Никола никога не е учил рисуване. Споделя, че вижда иконите в съня си и след това ги рисува. Сякаш някой държи ръката му и я направлява. Самоукият иконописец е само още едно доказателство за силата, която витае в Гела.

параклис Свети Пророк Илия, Гела

Чудесата на аязмото при параклис „Св. Пророк Илия“

Близо до храма се намира и аязмото с лековита вода. От пътя се забелязва само дървеният му навес и сцената, разположена близо до него. Аязмото блика на това място от незапомнени времена. Хора от различни краища на България идват, за да се помолят за здраве, да потърсят надежда или да благодарят за вече случило се чудо! Водата помага най-вече при болести на очите, ставите, кожата. Тя е лек за всеки, който повярва в силата ѝ!

аязмо_Св. Пророк Илия, ГелаЕдно от последните чудеса разказва за младо семейство със 7-годишно дете, което нито можело да върви, нито да говори. Когато пило вода от аязмото, детето бавно се изправило и тръгнало към майка си с думите: „Мамо!, Мамо!“. Това е само едно от чудесата, които и днес се случват край Гела!

„Панорама“ на живо

Ако искате да усетите необикновената енергия на Родопите, да си починете и заредите с нови сили, заповядайте в село Гела. Ние от Комплекс „Панорама“ ще се радваме да ви посрещнем! Намираме се на най-високата точка в селото, а всички стаи са с гледка към планината. Можете да видите уникалната гледка от комплекса на живо ТУК!

Комплекс Панорама, ГелаЗа резервации тел: 0896 620 046! Очакваме Ви!