Къде да отидем на почивка в Родопите – идеи и съвети

Къде да отидем на почивка в Родопите – идеи и съвети

krasimir krasimir 24.02.2021 Блог

Ако още не сте били в планината на Орфей или вече сте влюбени в нея и искате да я посетите отново, сигурно си задавате въпроса: „Къде да отидем на почивка в Родопите“? За да ви улесним, сме събрали едни от най-красивите села, малки градчета и природни забележителности, които да включите в следващата си почивка из Родопите. Ще научите какви са вариантите за настаняване, как да съчетаете посещението на няколко различни места и да се забавлявате с близките си!

Лещен, Ковачевица, Долен – три приказни села

На въпроса „къде да отидем на почивка в Родопите?“ отговаряме с цели три приказни села – Лещен, Ковачевица и Долен. И трите са архитектурни резервати от времето на старите българи. Това са места, които никога не омръзват, без значение колко пъти сте дишали от техния въздух. В Лещен можете да откриете по-луксозни места за настаняване или пък такива по-близки до някогашния селски бит. В селото разгледайте църквата, галерията и глинената къща. Дори само разходката по тесните улички ще задоволи любопитството ви за гледки и красота.

почивка, Родопи, Лещен

Къде да отидем на почивка в Родопите? В Ковачевица ви очакват просторни и големи родопски къщи, уютни хотелчета, църквата „Свети Никола“ с високата камбанария, която ви посреща още на влизане в селото. Не се учудвайте, ако разхождайки се, се почувствате като актьор във филм. Селото не веднъж е било декор на много български и чуждестранни продукции –  „Мера според мера”, „Мъжки времена”, „Закъде пътувате”. Около Ковачевица пък е пълно с природни забележителности – „Козият камък” (обсерватория от времето на траките), „Синия вир” (каскада водопади по поречието на Канина река) и връх „Беслет”.

почивка, Родопи, Ковачевица

Макар да остава малко в сянката на Лещен и Ковачевица, село Долен не отстъпва по красива архитектура и още по-красива природа! Ако искате да заобиколите туристическия поток, това е вашето място. Разходете се до църквата, кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.

Сърница и яз. Доспат – почивка край водата

Ако търсите място, близо до водоем, където да ловите риба, да си правите барбекю или да играете с децата навън, отправете се към яз. Доспат. През лятото можете да дойдете на палатка или каравана, а през зимата да се сгушите на топло в някоя вила и да гледате замръзналите води за язовира. През топлите месеци си наемете лодка или каяк, с които да плавате или просто да се радвате на слънцето и чистия въздух. Язовир Доспат е един от най-големите в България, така че със сигурност ще намерите какво да правите. Въпросът „къде да отидем на почивка в Родопите“, бързо ще намери своя отговор. Можете да отседнете в град Доспат, Сърница или на метра от язовира. Не забравяйте слънцезащитния крем и доброто настроение!

почивка, Родопи, Доспат

Чепеларе и зима и лете

Къде да отидем на почивка в Родопите през зимата, а през лятото? Малкото родопско градче Чепеларе е отговорът и на двата въпроса. Можете да дойдете през снежния сезон, за да карате ски на близките писти Мечи чал 1 и Мечи чал 2 или пък да се отправите на пешеходни преходи през лятото. Тогава можете да посетите Кръстова гора, Чудните мостове, Орфееви скали и други интересни забележителности. В Чепеларе можете да избирате между настаняване в хотел, къща за гости или малка семейна вила. Градът е разположен по бреговете на река Чая, съвсем близо до Смолян и Пампорово. В Чепеларе можете да се разходите до църквите „Св. Богородица“ и „Св. Атанасий“, да посетите уникалния за цяла Европа Музей по спелеология и български карст или да разгледате Музея на ски спорта.

почивка, Родопи, ски

Село Косово – машина на времето

Едно място, на което времето е спряло преди 200 години, е село Косово. То е чудесна възможност, ако вкъщи ви питат „къде да отидем на почивка в Родопите?“. Тук къщите са строени преди повече от две столетия, а калдъръмените улици и стройните дувари си стоят непокътнати. Ако искате да се потопите в автентичността от XIX век, тук със сигурност ще ви хареса. В село Косово няма да откриете съвременна архитектура, а само стари родопски къщи и църква, която се извисява над тях. За щастие, тук има и няколко места за настаняване, реставрирани стари къщи, ако искате да подишате местния въздух за по-дълго време. Изненадайте близки и приятели, като посетите заедно село Косово! Съвсем наблизо се намира курортът Нареченски бани, както и Бачковският манастир.

почивка, Родопи, Косово

Село Смилян – боб, терлици и преходи

Сигурно, първото нещо, което ви идва на ум, когато чуете Смилян, е смилянски боб! Родопското село, което можете да посетите, когато си задавате въпроса, „къде да отидем на почивка в Pодопите“, е много повече от това. Разбира се, тук можете да опитате: боб чорба, родопски клин и пататник, млечни продукти местно производство, да се сдобиете с чифт шарени терлици или да гостувате в дома на някоя родопска баба. Освен това обаче селото е чудесна отправна точка за пешеходен туризъм. Съвсем наблизо са крепостта и проходната пещера Калето. До тях има изградена екопътека, която се изминава за около 30 минути.

почивка, Родопи, Калето

През пролетта и лятото можете да посетите каньон Горло, който се намира до крепостта. Пътят за него мина покрай Славеева чешма – ще я познаете по беседката и люлката край нея. Каньонът е прокопан от река Арда и в него има много интересни образувания. Ако обичате силните усещания, посетете пещера Ухловица. Спускането в нея става по тесни стълби, а самите ѝ коридори също са много тесни, покрити с коралити. Ако още се чудите „къде да отидем на почивка в Родопите?“, задължително сложете село Смилян в списъка си!

Село Гела – където планината лекува

Каквото и да кажем за родното място на Орфей, ще бъде малко. Ако поне веднъж сте идвали на гайдарското надсвирване в Гела, сърцето ви със сигурност е останало в селото. Всъщност, когато и да дойдете тук, гледките ще ви омагьосат. Ще се влюбите в природата, в изгрева и залеза на слънцето, в звуците и ароматите на планината. Просторните поляни край селото, археологическите забележителности, църквите и параклисите, върховете – те ще ви приютят като у дома си, защото Гела е магия!

почивка, Родопи, Гела

Ако се чудите „къде да отидем на почивка в Родопите?“, заповядайте в къщи за гости „Панорама“! Ние се намираме в най-високата част на селото, така че нищо да не помрачава гледката ви към величествената планина. Градският шум е заместен от птичи песни и хлопките на стадата, въздухът е кристално чист, а вечер нищо ме смущава наблюдението на звездите. Тук можете да се откъснете от ежедневните си грижи и наистина да си починете. Предлагаме както самостоятелни стаи, така и отделна къща, само за вашето семейство или компания. Заповядайте в Гела – сърцето на Родопа планина!

Комплекс Панорама, Гела

Надяваме се да сте открили идея за следващо пътешествие. Другият път, когато ви питат „къде да отидем на почивка в Pодопите?“, вече ще знаете какво да отговорите, нали?