Как прекарахме нашата почивка в къща за гости „Панорама“ село Гела

Как прекарахме нашата почивка в къща за гости „Панорама“ село Гела

Има места, в които се влюбваш веднага и те оставят траен спомен в твоето съзнание, като  те  кара да се върнеш отново и отново. За първи път посетих село Гела през месец декември 2016 година, когато беше паднал прекрасен сняг. Още тогава съзряхме една къща, която се намираше в най-високата част на село Гела и въпреки, че снегът беше дълбок решихме да отидем до там. Така за първи път посетихме къща за гости „Панорама“ и запечахме в съзнанието си приказната гледка от нея. Още тогава си дадохме обещание да се върнем на пролет в това прекрасно място, защото знаехме, че гледките тогава ще са зашеметяващи.

Нашата почивка  в къща за гости „Панорама“ село Гела

се случи на 13 май 2017 година. Датата не беше случайно избрана, а беше един прекрасен поводод  да посетим село Гела, а именно – рожеден ден.

Първи ден в село Гела

Още при самото спиране на автомобилите, съвсем близо от нас открихме диви Орхидеи.  Орхидеята се оказа Бъзов дланокоренник(Dactylorhiza sambucina).

Среща се в по-голямата част на страната, винаги на открити, слънчеви места по пасища, ливади, горски поляни и разредени храсталаци, между 500 и 2200 м надм.в. Цъфти през април-май, като в някои находища се срещат жълто и червено цъфтящи растения, а в други – само жълти. В районът на къщата има също така много билки, а както знаем, често се обръщаме към билки за лечение на заболявани, през последните години.

И така след първата ни среща с едно прекасно цвете се настанихме в  къща за гости „Панорама“. Въпреки, че пътувахме над 4 часа, пленени от приказната гледка се съвзехме бързо и бързо, бързо окупирахме терасата на механата за да се наслаждаваме на прекрасната гледка, която се отрки от там.

Насладихме се на чаша кафе, а любезните домакини ни предложиха да ни покажат красиви места в района.

И така се запътихме към мястото, на което се провежда гайдарският събор в село Гела. Всъщност, поляните и църквата, където се провежда се оказаха много близко до нас.  Искам да посъветвам всеки, който посети село Гела да отиде там, защото гледката и енергията, която я има е неуписуема. Ще поставя няколко снимки, но пак казвам, че човек просто трябва да  усети това място сам.

Задължително носете със себе си празни бутилки, защото щом отпиете от чешмата, която се намира там ще съжалявате, че не сте взели със себе си ( както ние). Прекарахме на това място повече от час, но дори и цял ден да прекарате на това магическо място пак няма да ви се тръгва. Владимир (собсвеника на къщата) имаше за нас още изненади и затова се оправихме към друго прекрасно място. Преминахме през Ранновизантийска базилика недалеч от мястото, на което бяхме и се изкачихме на връх съседен на Турлата.

Връх Турлата е висок 1822 метра. Представлява силно изразена геоморфоложка форма, която отдалеч прилича на купа сено, издигната сред стикълските ливади. Някога тук се е издигала голяма средновековна крепост. До върха се отива по стъпаловидните тераси, оформящи древния път към крепостните врати.

След, като се насладихме и на тази красота беше време да се връщаме и да се насладим на прекрасната гледка от къща за гости „Панорама“ с аператив в ръка.

Прекарахме една прекрасна вечер в мехната на къщата и се заредихме с нови сили за следващият ден.

Ден втори  от нашата почивка в село Гела

Трябва да отбележа, че не бяхме направили предварителна програма какво да правим през този ден, но знаехме за един прекрасен маршрут, който води до пещера Ледницата, която се намира на около 6 км от село Гела. Решихме да преминем този маршрут.

Пътеката започва точно от мясото къщата, в която бяхме отседнали и беше много удобен избор. Маршрута е поносим дори и за хора, които не са планинари. Има малки изкачвания, но по-голямата част от него е по равни места. Гледките, които се отркиват до там са зашеметяващи, ето защо ще ви разкажа нашето пътешествие до пещерата със снимки.

Времето, за което преминахме маршрута беше около 6 часа.  След като се върнахме обратно в къща за гости „Панорама“ установихме, че най-иморена от нас беше Рина.

Един ден изпълнен с много емоции завърши с един прекрасен празник, който беше причината за нашето пътуване за село Гела.

Хиляди благодарности на собсвеника, Владимир Симидов за това, че беше един невероятен домакин и ни показа толкова красиви места в село Гела.

 

Поздрави:

Компанията от Ивайловград