Как да прекарате 3 дни в района на село Гела?

Как да прекарате 3 дни в района на село Гела?

krasimir krasimir 27.09.2021 Блог

Ако вече сте набелязали село Гела за следваща дестинация, сигурно се чудите какво да посетите в района? Родното място на Орфей крие енергийни места, зашеметяващи гледки и район, пълен с природни, исторически и археологически забележителности. Предлагаме ви 3-дневен маршрут, който включва едни от най-интересните места в и около Гела. Знаем, че с всяко пътуване искате да посетите колкото се може повече забележителности, затова вижте нашите предложения.

Ден 1

Село Гела е разположено в сърцето на Родопа планина, на 6 км от Широка лъка. От София разстоянието е около 230 км, от Пловдив – 100 км, а от Варна – 450 км. През първия ден най-вероятно ще пристигнете в Гела по обяд или в ранния следобед. Ако сте уморени от пътя, най-добре първо се настанете, починете си малко, а следобед разгледайте най-близките забележителности.

В Гела можете да отседнете в Къщи за гости „Панорама“. Те се намират в най-високата част на селото и както подсказва името им, от тях се разкриват чудни панорамни гледки. Отвсякъде се вижда планината и нищо не нарушава тишината и спокойствието ви.

Църкви и параклиси в Гела

От къщите пътят продължава до намиращите се в съседство – църква „Св. Троица“, а срещу нея са останките на ранновизантийската базилика. Можете да влезете и да ги разгледате свободно. След това продължете разходката по добре утъпканата пътека и след 20-ина минути ще стигнете най-стария параклис в селото „Св. Илия“.

В подножието му има извор с лековита вода, пред него чешма с пейки и един причудлив 360-годишен бор, донесен от някой незнаен монах от Атон. Земята около параклиса е истинският енергиен център на Родопите.

Гела, аязмо

Щом застанете до столетния бор, ще видите извисяващия се в далечината връх Турлата. Гледката оттук е магична – планини и шарени хълмове, надиплени чак до хоризонта.

Накрая, ако имате сили, слезте до центъра на селото. Там се издига друга църква – „Св. Богородица“, от която се разкриват пъстри дръвчета, дворове, потънали в зеленина и върхове до безкрая. Разходете се из пръснатите по баирите къщи на село Гела и подишайте чист родопски въздух, за да ви дойде апетит!

Ден 2

Сутринта се насладете на слънчевите лъчи, които къпят планината в златна светлина. Вижте стърчащата в далечината кула „Снежанка“, чуйте песента на хлопките на минаващите наблизо стада. В Къщи за гости „Панорама“ предлагаме на нашите гости вкусна, домашна закуска, която да ви даде сили за предстоящия ден. Пригответе удобните обувки и посетете следните места:

Село Триград и пещера Дяволското гърло

Разстоянието от Гела е около 40 км, които ще изминете неусетно сред родопските прелести и живописното Триградско ждрело. Пещерата Дяволското гърло е известна с легендата за Орфей, който слязъл в подземното царство, за да търси любимата си Евредика. И макар това да е само легенда, истина е, че през Дяволското гърло тече река, която преминава през незнайни подземни галерии, част от които остават неразгадани и до днес. В пещерата се влиза само с екскурзовод на всеки кръгъл час. Вземете си вдъхна дреха. Отделете време и за уютното село Триград. Още на входа му ви очаква Музей на мечката и очарованието на Родопа планина.

Ягодинска пещера и Орлово око

Следваща спирка е Ягодинската пещера. От Триград се намира на 18 км. Пътят до нея преминава през живописното Буйновско ждрело. Пещерата впечатлява с красивите си образувания, някои от тях приличат на Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и всичко друго, което въображението ви може да нарисува.

Пред входа на пещера има джипове, които предлагат офроуд приключение до панорамна площадка „Орлово око“. Тя е монтирана на връх Свети Илия, който се извисява на 1563 м надморска височина. Площадката стърчи над пропаст, а в краката ви лежи Буйновското ждрело. Пред погледа ви се разкриват красотите на планините Рила, Пирин и Родопи.

Селата Върбово и Широка лъка

Само на 30 км от Ягодинската пещера се намират две приказни села. Едното ви е добре познато – Широка лъка, а другото е истинско спотаено съкровище – Върбово. Отбивка за него ще видите малко преди входа на Широка лъка. Пътят се вие и се изкачва по гърба на планината, докато стигнете до стар римски мост и първите къщи на Върбово. Тук времето наистина е спряло. Рядко ще видите хора, ако това се случи, те сигурно ще са туристи, дошли да се докоснат до автентичните родопски къщи и неподправената прелест на планината.

След Върбово се спуснете надолу към Широка лъка. Селото винаги има с какво да ви изненада. В момента се реставрира сградата на старото училище, в двора на църквата „Успение Богородично“, построена само за 38 денонощия през 1834 г.

Широка лъка, Родопи

Селата Стикъл и Солища

След Широка лъка поемете отново в посока село Гела. Ако имате сили обаче, отклонете се към две не толкова популярни местенца – селата Стикъл и Солища.

Стикъл е малко селце, пръснато в подножието на връх Голям Перелик. Името му идва от старобългарски и означава „крепост“. Археологическите находки в района доказват, че тук е кипял живот от дълбока древност. Селцето ще ви очарова с безкрайно спокойствие и красиви панорамни гледки.

Село Солища крие много съкровища. Едно от тях е 300-годишна борова гора. Местните я наричат „Черночето“ от думата „чернок“, която на родопски диалект означава „черен бор“. Някои от дърветата са толкова големи, че не могат да се обгърнат с две ръце.

В селото има малък каменен параклис „Възнесение Господне“, построен през 2013 г. на мястото на стар 100-годишен храм. Разходете се до ботаническата градина „Градината на Орфей“, в която ще видите над 150 вида интересни растения от Родопите.

Ден 3

Орфееви скали

Забележителностите, свързани с Орфей, тук са много, една от тях е Орфееви скали. Намират се на 20-ина км от село Гела по пътя за телевизионната кула „Снежанка“. До скалите води добре утъпкана горска пътека. Можете да паркирате автомобила си в началото ѝ и да се насладите на 15-20 минути приятна разходка.

Според легендата Орфееви скали са били любимо място на тракийския певец Орфей. След като не успява да спаси своята любима Евредика от подземното царство, той потъва в мъка и често идва на тези скали, за да се утеши. От тях се разкрива красива гледка към Смолянските езера, които също може да посетите и величествените борови гори на Родопа планина.

Орфееви скали

Телевизионна кула „Снежанка“

Няколко километра над Орфееви скали, на 2000 м надморска височина, се извисява кулата „Снежанка“. До нея също можете да стигнете с автомобил. Кулата предлага 360-градусова гледка към Родопа планина. Висока е 156 метра, а на върха ѝ има панорамна тераса, която ще ви остави без думи. В ясно време може да видите Егейско море, телескопа на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ и прелестите на планината.

Архитектурен резерват Долно Райково

Резерватът се намира в Смолян. В миналото е бил отделно селище, но днес е квартал на града. Той пази образци на старите родопски къщи от XIX век. Резерватът се състои от три части – Радева махала, Чешитска махала и къщите, покрай улицата. Заслужава си да се разходите и да си разгледате.

Екопътека „Каньонът на водопадите“

На 2-3 км от Смолян започва една от най-красивите екопътеки в Родопите – „Каньонът на водопадите“. По протежението ѝ ще видите цели 46 водопада, ще преминете през дървени мостчета, през красиви гори, стъмни скали и ще се насладите на панорамни гледки. Най-високият водопад по пътеката отново носи името на Орфей. Водите му се спускат като струни на арфа от 68 метра височина.

Екопътеката е кръгова, така че на отиване и на връщане ще видите различни неща. Най-високата точка на екопътеката е на около 1800 метра надморска височина, а денивелацията ѝ е около 700 м. Отделете си между 4 и 5 часа за спокойно изминаване на пътеката и почивки по пътя.

водопад Орфей, Родопи

Това са нашите предложения за 3-дневен маршрут в района на село Гела. Ако и вие искате да преживеете и усетите всяко едно от местата, заповядайте в Къщи за гости „Панорама“. Те са чудесна отправна точка за всички тези забележителности. Очакваме ви!