Какво да посетим около села Гела – 5 забележителности:

Какво да посетим около села Гела – 5 забележителности:

Село Гела привлича своите посетители не само с приказната си природа, но и с изобилието със забележителности в околността:

Село Солища

Село Солища е разположено в планински район, който обхваща най-високата част на РодопитеПерелишкия масив. Той е изграден от вулканични скали, предимо риолити. Тук се издигат най-високият връх на Родопите – Голям Перелик (2191м), връх Малък Перелик (2147м), а на запад от тях – Шилестата чука (2188 м), която днес се нарича връх „Орфей“ 

Ранновизантийска базилика – Гела

Ранновизантийската базилика в с. Гела е изградена в началото на Vв – времето на активна християнизация на тракийските племена в Родопите. Базиликата е разположена в местността Манастира„, община Смолян, на 1480м надморска височина. Съществувалата по-малко от 200 години раннохристиянска базилика е най-голямата и богато украсена църковна сграда от този период, проучена досега в централната част на Родопите

Вир Казана – Солища

Близо до село Солища по поречието на р. Солитска се намират три вира „Радковския вир“, „Лъжичката“ и „Казана“.

Тракийска крепост Градище – Гела

Тракийската крепост Градище се намира в едноименната местност, на 3.5км. Югозападно от село Гела. Разположена е на скален рид с надморска висоина 1850м, северно от връх Шилестата чука. Тя се е населявала сезонно от XIв пр.Хр. до IIв сл.Хр. и е отбранявала централния високопланински път от Солун към Тракия. Тя е най-добре запазената крепост в Родопите на такава височина, но е трудно достъпна. Използвани са природните дадености, осигуряващи труден достъп и съответно лесната отбрана на крепостта.  

 

Връх Орфей – Гела

Връх Орфей е вторият по големина връх в Родопите известен в годините като Карлъка. Висок е 2188м и е привлекателен обект за туристите. Междинната точка от маршрута е хижа Ледницата, до където може да се стигне с автомобил. До хижата е 6 км. Пътят е черен, затова за предпочитане е автомобилът да е джип, но ако е по-висок и не ви е жал можете да опитате и с лек автомобил.

Ето кои забележителности се намират до къща за гости „Панорма“ село Гела: