Йога ритрийт в Родопите – къде и защо?

Йога ритрийт в Родопите – къде и защо?

krasimir krasimir 21.10.2022 Блог

Практикуването на йога в планината е в пъти по-ценно от часовете, прекарани в залата в града или дори в уюта на собствения ви дом. То подобрява здравето, изчиства ума и подхранва душата. През последните година организирането на йога ритрийти в планината става все по-популярно, като събира най-различни хора, обединени от любовта си към йога.

Разберете какви са ползите от практикуването на йога в планината.

Вижте къде може да организирате вашия йога ритрийт в Родопите или просто да дойдете на почивка и да практикувате йога на отркито.

Какво е йога ритрийт?

Йога ритрийтът е събиране на хора, които се обединяват, за да практикуват йога в групова обстановка. Това може да се случва в рамките на един или няколко дни. Йога ритрийтът е невероятна възможност да се срещнете с други хора, които също са запалени по йога.

Йогата действа на няколко нива. Освен че тонизира мускулите и подобрява дишането, тя ви позволява да задълбочите контакта със заобикалящата среда, със себе си и следователно да намерите вътрешна хармония и душевен баланс.

Защо да изберете йога ритрийт в Родопите?

1. Чист въздух

Чистият въздух помага на тялото и мозъка да функционират по-добре. Тялото ви ще бъде по-наситено с кислород и ще стимулира работата на сърдечно-съдовата система.

2. Справяне със стреса

Йога в Родопите ще ви помогне да се свържете с настоящето. Тя ще ви откъсне от всички притеснения и тревожни мисли. Ще ви даде възможност да дишате, да се движите и да живеете по-бавно, в синхрон с природата. Това ще облекчи стреса, на който често сте подложени в града.

3. По-дълбока медитация

Медитацията е неразделна част от всеки йога ритрийт. Тук, високо в Родопите, ще може да достигнете до много по-дълбока медитация, защото липсват странични шумове и разсейващи фактори, които да нарушат концентрацията ви. Единственото, което ви заобикаля, е чистата природата и нейните естествени звуци. Това ще ви помогне да достигнете до нови дълбини на съзнанието и да усетите лечебния ефект на медитацията.

Животът в планината върви на бавни обороти, така че ще можете да се съсредоточите върху малките, истински радости. Родопите са чудесно място, където по-лесно да се свържете със себе си!

4. Ползи от надморската височина

Голямата надморска височина ще ви помогне да успокоите нервната си система и разтревоженото си сърце, за да усетите тишината в действията и мислите. Казват, че чрез йога в планината човек може да постигне истински вътрешен мир. Надморската височина оказва голямо влияние върху ума на човек, затова тук успешно може да лекувате тялото и ума си.

5. Други интересни дейности

Йога не е единственото нещо, което може да правите в планината. Родопите предлагат отлични условия за туризъм, фотография, колоездене, катерене, пешеходни преходи или вдъхновяващи разходки през всеки сезон. Комбинацията от всички тези дейности, редуването на движение с покой, ще ви направи по-здрави, балансирани и щастливи!  

Когато сте в обичайния си живот, е трудно да се концентрирате върху други неща. Дори да превърнете йогата в част от ежедневната си рутина, едва ли ще достигнете до тези дълбоки състояния и баланс, както високо в планината. Родопите са толкова уютни и приемащи, че тук наистина сте по-близо до себе си, природата и първоизточника. 

Къде да организирате йога ритрийт в Родопите?

Знаете ли, че село Гела е енергийният център на Родопите. Разположено високо в планината (1463 м), селото очарова с автентичния си чар и силна връзка с природата. В най-високата част от селото, далеч от всеки шум и градска суета, се извисяват Къщи за гости „Панорама“.

Те разполагат със самостоятелни стаи за настаняване, всяка с невероятна гледка към планината, както и великолепен панорамен апартамент. Може да наемете и цялата къща за вашия йога ритрийт и необезпокоявани да се любувате на родопската красота. На ваше разположение е и финландска сауна, също с гледка към магичните Родопи.

Къщите разполагат в обширен двор, където можете да провеждате своите йога практики, както и механа, когато искате да подкрепите телата си със силна храна.

Къщи за гости „Панорама“ се намират на 20 мин. пешеходно разстояние от Илинденски поляни – същинският енергиен център на Родопите. Тук всяка година, в началото на август, се провеждат традиционните гайдарски надсвирвания. През останалото време поляните са обгърнати в тишина и красиви планински гледки.

Организирайте вашето незабравимо йога пътешествие в село Гела!