Изкачване на връх Орфей от село Гела – маршрут и полезни съвети

Изкачване на връх Орфей от село Гела – маршрут и полезни съвети

krasimir krasimir 22.06.2021 Блог

Сигурно сте чували, че най-високият връх е Родопите е Голям Перелик (2191 м). Само 3 метра под него е връх Орфей (2188 м), извисяващ се над село Гела. Орфей обаче е най-високият родопски връх, който можете да изкачите, тъй като на Голям Перелик има военен обект с ограничен достъп.

През годините връх Орфей носи различни имена – Карлъка, Шилестата чука и Широколъшки снежник. Известен е с пленителната си гледка. Вижте как да се изкачите до него от село Гела.

От правна точна – къщи за гости „Панорама“

Къщите са разположени в най-високата точка в село Гела, на края на селото. От тях тръгвате към хижа Ледницата. Първо преминавате покрай църквата „Св. Троица“ и ранновизантийската базилика и след това, вместо надясно за Илинденски поляни, завивате наляво към хижата. Пътят е черен, добре утъпкан. Може да се измине и с високопроходим автомобил, но все пак сте тръгнали да покорявате върхове!

По пътя ще забележите отбивка за параклис „Свeта Марина“ и крепост „Градище“ – най-високата в Родопите. Можете да ги посетите, но бъдете стегнати в темпото, тъй като ви чакат 4 часа до върха.

Света Марина, табела, Гела

През хижа „Ледницата“

Следвайте табелите за хижа „Ледницата“. Пътят до там е сравнително лек, минава през поляни с билки и гледки към безкрайните родопски борове. Вода можете да си налеете от чешма в началото на маршрута, както и малко преди хижата. Изминаването на разстоянието от село Гела до хижата ще ви отнеме около 1 час  и 30 мин. Ако не сте твърде гладни или уморени, можете да оставите посещението на самата хижа, след като слезете от върха.

хижа Ледницата, Родопи

От хижата до връх Орфей

Хванете разклона за село Мугла, продължете по пътеката вляво. Тук започва трудната част – наклонът. Той е доста голям и остава такъв до върха. Пътят се движи през гората и след около час и половина излиза на голяма ливада. Оттук Орфей вече се вижда ясно. Ако искате малко да отдъхнете, вляво от пътеката има чешма. Там се намира и параклисът „Св. св. Петър и Павел“. След това отново потъвате в уханието на гората. Щом се измъкнете от сенките на последните дървета, върхът е съвсем близо. Цялото това приключение от хижата до вр. Орфей ще ви отнеме около 2 часа – 2 часа и половина.

На върха

Щом стъпите на върха, ще забравите за умората. Родопите се разстилат в цялата си прелест. Ще видите малките къщи за селата Гела, Стикъл и Солища, сгушени в планината. Открояват се върховете Снежанка и Перелик, а на запад ще видите и град Девин. Тук все едно сте на покрива на Родопите!

връх Орфей, Родопи

Полезни съвети

Времето, необходимо за изкачване на върха от село Гела, е около 4 часа с почивките. Маршрутът е труден и ако не сте опитни планинари, може да ви отнеме повече време. Заради голямото изкачване след хижа „Ледница“ е препоръчително да имате щеки или да потърсите тояга в гората, която да ви помогне при преодоляването на наклона. Задължително си вземете връхна дреха, шапка и слънцезащитен крем. Хубаво е да си носите суха храна. В хижата може да хапнете някой аламинут. По пътя има вода, за да презаредите запасите си. Приятни мигове в планината!

Къде да отседнете?

Къщи за гости „Панорама“ предлагат удобна локация, невероятна гледка и всички удобства за приятна почивка в планината. Ако сте голяма компания, може да наемете къща за гости „Панорама“ за 10 човека със собствена кухня и механа с гледка към връх Снежанка. Предлагаме самостоятелни двойни и тройни стаи, както и апартамент с всички удобства. Към къщите има финландска сауна, механа с родопски специалитети и обширен двор. За резервации се обадете на тел.: 0896 620 046.

Гела, Панорама, къщи за гости