Гайдарско надсвирване в село Гела 2022 г.

Гайдарско надсвирване в село Гела 2022 г.

krasimir krasimir 29.03.2022 Блог

Песента на стотици каба гайди отново ще се разнесе над родопското село Гела и през 2022 г. Традиционното гайдарско надсвирване и събор на Илинденски поляни, край селото, ще се проведе на 6 и 7 август (събота и неделя).

На 6 август ще се проведе конкурсната програма и всеки желаещ гайдар ще демонстрира уменията си, разпределен в съответната възрастова група. Освен пред журито, гайдарите ще представят виртуозните си изпълнения пред посетителите. През 2022 г. се очаква голям интерес към надсвирването. По традиция за него се стичат хора от цял свят, за да се докоснат до магията на гайдата и планинската песен.

На 7 август традиционно на съборската поляна се правят родови срещи. Това е времето за народно веселие с много хора́ и музика. Всеки желаещ може да се включи във веселбата под открито небе.

Илинденски поляни, Гела, енергиен център

История на Гайдарското надсвирване

Началото на родовите събори край Гела се губи някъде далеч във времето. Още от незапомнени времена, на Илинденски поляни, всяка година местните родове се събират. Всеки от тях си има дърво, под сенките на което разпъва софра и се весели. Дори днес все още има табелки на някои от дърветата, които бележат на чий род е това място.

Редом със съборите, започнали и гайдарските надсвирвания, тъй като това е най-разпространеният инструмент в тази част на планината. Първоначално състезанието е било само между родовете, но с времето започват да се включват и други музиканти, от близо и далеч.

Гайдарското надсвирване, такова, каквото го познаваме днес, се организира за първи път през 2002 г. Целта му е да популяризира автентичния родопски фолклор. Като задължително условие за участие в надпреварата е изпълненията на музикантите да са на каба гайда. Участниците се разпределят в три възрастови групи:

  •       До 14 години – изпълнение на свободна програма до 5 мин.
  •       От 15 до 20 години – изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути.
  •       Над 21 години – изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути.

Любопитно е, че често има гости от други страни като Япония, Франция, Унгария, които истински обичат магията на българския фолклор.

Разбира се, едно такова събитие няма как да мине и през хапване и пийване. Чевермето е задължително и се е превърнало в традиция по време на надсвирването и родовите събори. То присъства всяка година като важна част от традиционната родопска кухня и традиция. Началото е поставено през 1928 г., когато са изпечени над 30 чевермета на Илинденски поляни.

Гела, Родопи, енергиен център

Къде да отседнете?

В най-високата точка на село Гела ви очакват Къщи за гости „Панорама“. Както подсказва и името им, те ще ви впечатлят с уникални панорамни гледки към Родопа планина.

Предлагаме самостоятелна къща за гости за 10 човек със собствена механа, както и самостоятелни двойни и тройни стаи с тераса и гледка към планината. Панорамният апартамент е черешката на тортата. Той е за до 4 човека и предлага всички удобства за незабравима почивка със спиращи дъха гледки. На ваше разположение е механата ни, където сервираме местни специалитети.

От къщите тръгват много туристически маршрути за връх Орфей, пещера и хижа Ледницата, ранновизантийската базили, църквата „Св. Троица“, параклисът „Св. Пророк Илия“. Съвсем близо са и самите Илинденски поляни, където ще се проведе гайдарското надсвирване.

Ние ще ви помогнем да усетите село Гела със сърцето си. За резервации се обадете на тел.: 0896 620 046.