Великден 2022 и какво се прави през дните от Страстната седмица?

Великден 2022 и какво се прави през дните от Страстната седмица?

krasimir krasimir 09.04.2022 Блог

Великден наближава и отново ще събере цялото семейство. Най-големият християнски празник тази година отбелязваме на 24 април. Защо всяка година го празнуваме на различна дата и какво се случва през дните от Страстната седмица, ще разберете в тази статия.

Защо Великден е с плаваща дата?

Причината за това е решението, взето на Първия вселенски събор през 325 г. Тогава духовниците определят Великден да се чества в първата неделя след първото пролетно пълнолуние за годината. Затова всяка година празнуваме Великден на различна дата.

Православните християни и католиците също имат различна дата за честване на Великден. Причината е, че православието се ръководи по Юлианския календар, а католицизма по Грегорианския календар.

Какво се прави през дните от Страстната седмица?

Страстната седмицата е посветена на всички страдания, през които преминава Иисус Христос – неговото залавяне, осъждане, бичуване и разпъване на кръст. Дните от понеделник до събота се наричат „Велики“ и са посветени на подготовката за празника. Неделята е първият ден на Великден, а празникът продължава три дни.

Велики понеделник

Това е денят, в който започва почистването и подреждането на дома, за да може всеки вярващ да посрещне подобаващо празника. В живота на Иисус, понеделник е денят, в който гони търговците от храма в Йерусалим.

Велики вторник

Подготовката и разтребването на дома продължават. Вторник е денят, в който Иисус дава последните си наставления и разкрива какво ще е бъдещето на Йерусалим.

Велика сряда

Има забрана за вършене на женска работа като шиене, плетене и тъкане. В сряда се е състояла Тайната вечеря. Тогава Иисус, заобиколен от дванадесетте си ученика, съобщава, че един от тях ще го предаде. Предателят е Юда. Докато чака да го заловят, Христос се моли в Гетсиманската градина.

Велики четвъртък

Това е денят за боядисване на яйцата. Първото яйце задължително трябва да е червено, символ на Христовата кръв. С него се рисува кръст на челата на децата вкъщи, за да са здрави. След това яйцето се поставя пред олтара у дома, а червеното яйце от миналия Великден се хвърля в течаща вода. Четвъртък е денят, в който Иисус Христос получава смъртната си присъда.

Велики петък или Разпети петък

В християнската традиция Разпети петък е денят на най-строг пост – без вода и храна. От него са освободени бременни жени, деца, старци и болки хора. Изрично е забранена всяка работа. Вярващите ходят на църква, за да се преклонят пред плащеницата. Както подсказва и името, на Разпети петък е разпнат Иисус Христос и предава Богу дух на кръста на хълма Голгота. Това е денят на неговите най-големи страдания.

Велика събота

Ако не сте боядисали великденските яйца в четвъртък, може да го направите на Велика събота. Това е денят, в който се месят и пекат козунаци и обредни хлябове. Трябва да направите това до обяд, защото до тогава е разрешена домакинската работа.

В християнската традиция събота е денят, посветен на мъртвите. Жените носят боядисани яйца и хляб на гробищата, за да успокоят и почетат душите на починалите.

На Велика събота е погребано тялото на Иисус Христос от майка му Света Богородица. Гробницата му е затворена с тежък камък и пред нея е поставена охрана.

Всяка година на Велика събота слиза Благодатният огън, символ на милостта на Бог. Тайнството се случва в храма „Възкресение Христово“, построен върху Божи гроб в Йерусалим. Той се разпростира по християнските храмове и точно в полунощ вярващите отиват да си запазят свещ от него, която да отнесат в домовете си.

Великден

Неделята е денят на възкресението. Това е първият ден на Великден, когато се поздравяваме с думите „Христос Воскресе!“ – „Во истина воскресе!“. Сутринта започва с посещение на църквата за тържествената великденска литургия. На обяд, около трапезата с печено агне, се сбира цялото семейство и започва боренето с яйца. Ходи се гости при роднини и близки, които се даряват с писани яйца, козунак, хляб, сладки.

Великден е празник за цялото семейство, без значение дали го празнувате у дома, у роднини или на почивка на някое спокойно място.

Пролетна почивка в село Гела

Ако сте планирали пролетно пътешествие из Родопите, заповядайте в къщи за гости „Панорама“! Ние се намираме в най-високата част на село Гела, Западни Родопи. Тук ще се насладите на пропукващата се пролет, птичи песни и много слънце. Чистият въздух и красивите гледки ще ви помогнат да забравите за делника и да е насладите на една пълноценна почивка.

Гела, Панорама, къщи за гости

Предлагаме както самостоятелни стаи, така и отделна къща за до 10 човек, само за вашето семейство или компания. Панорамният ни апартамент пък ви гарантира една незабравима почивка, в сърцето на Родопите. Празнувайте пролетта в планината на Орфей!