12 забележителности около Пампорово, които си струва да посетите

12 забележителности около Пампорово, които си струва да посетите

krasimir krasimir 30.01.2021 Блог

На ски през зимата или на чист въздух през лятото, Пампорово винаги има какво да предложи на своите гости. Ако сте планували почивка за няколко дни и имате нужда от идеи за интересни места, които да посетите, тези 12 забележителности около Пампорово със сигурност ще ви харесат! Крепости, екопътеки, скали с панорамни гледки, пещери, върхове – всичко това ви очаква в сърцето на Родопите.

Нужни са ви само малко ентусиазъм и удобни обувки, за да откриете всички 12 забележителности около Пампорово.

1. Екопътека „Невяста“

Готови ли сте за красиви гледки и спускане с алпийски тролей? Всичко това ще ви се случи, ако тръгнете по екопътека „Невяста“. Тя е само на 5-6 км от зимния курорт, затова е една от предпочитаните забележителности около Пампорово. Дължината ѝ е по-малко от километър и спокойно можете да я изминете за около 15 минути пеша. Гледките и панорамните площадки обаче ще са нещото, което често ще ви спира от пътя. Отделете един следобед, за да разгледате спокойно, да направите снимки и… да се спуснете с алпийски тролей. Той се намира в края на екопътека „Невяста“ и работи през топлите месеци. Заслужава си да се впуснете в тази екстремна забележителност около Пампорово!

2. Смолянски езера

Ако търсите място за кратка разходка из природата, което да е подходящо за пикник, посетете Смолянските езера. Най-често туристите избират местността с четирите езера, които са сред най-емблематичните забележителности около Пампорово. Тя е чудесна за пикник, тъй като има и барбекю. Има още три езера, а в миналото са били цели 20.

3. Кулата „Снежанка“

Ако търсите 360-градусова панорамна гледка към Родопите, вашето място е телевизионната кула Снежанка! Тя е сред топ забележителностите около Пампорово. Можете да стигнете до нея с автомобил. Висока е 2028 м. От терасата ѝ можете да обхванете с поглед всички краища на планината. Вижда се дори Роженската обсерватория, вр. Голям Перелик, вр. Голям Персенк и Смолянските езера. Зашеметяващо, нали?

забележителности около Пампорово, Снежанка

4. Орфееви скали

В подножието на кулата „Снежанка“ се намира едно място с изумителна гледка, за която местните разказват, че е вдъхновявала самия Орфей! Това са Орфееви скали. Според легендата тракийският певец идват тук, за да намери утеха след загубата на любимата си Евредика. Гледката от ръба на Орфееви скали е удивителна! Не случайно те са една от най-посещаваните забележителности около Пампорово. Освен това са леснодостъпни – следвайте пътя за кулата Снежанка и в подножието ѝ ще видите табела за Орфееви скали. Тръгнете по нея и след 15-ина минути ще сте на заострените скали, от които се виждат Смолянските езера и цялата прелест на Родопите.

5. Екопътека „Каньонът на водопадите“

Това е една от най-интригуващите екопътеки в тази тази част на Родопите и една от най-вълнуващите забележителности около Пампорово. Пътеката започва от края на Смолян и, както подсказва името ѝ, е известна с множеството си водопади, разположени по протежението ѝ. Отделете си около 4 часа за изминаването ѝ, за да можете да се насладите на гледките. По кръговия маршрут ви очакват спускания и слизания, панорамни площадки и водни каскади. Най-високият водопад по екопътеката е Орфей (64 м.)! Той е една от атрактивните забележителности около Пампорово. По пътя има изградени пейки и беседки за отмора.

6. Момчилова крепост

Чували ли се за село Градът? Край него се извисява древната Момчилова крепост. На нея, през летните месеци, се прожектира филм за Момчил войвода – закрилникът на Родопите. Самата крепост е интересна историческа забележителност около Пампорово, която ще ви дари със спиращи дъха гледки. Намира се на 37 км от зимния курорт. Можете да стигнете до подножието на Момчилова крепост с автомобил, а след това да продължите 15 мин. пеша.

забележителности около Пампорово, Момчилова крепост

7. Крепост „Калето“

Тя се намира до село Кошница, на около 35 км от Пампорово. Намира се на най-високото възвишение в областта и от нея се разкрива невероятни гледка към планината. Тя не е от популярните туристически забележителности около Пампорово, което я прави още по-интересна. Пътят до нея от село Кошница е около 30 мин. Пеша. Той преминава през проходна пещера, подобна на Чудните мостове. Можете да съчетаете посещението на крепост „Калето“ с това на пещера Ухловица и Агушеви конаци.

8. Агушеви конаци

Това е един изключително интересен архитектурен ансамбъл, който много туристи пропускат, просто защото не знаят за него. Намира се на около 40 км, от Пампорово, в центъра на село Могилица. Агушевите конаци са построени през 19-и век по поръчка на търговеца Сали Агуш – българомохамеданин. Както можете да се досетите, той е бил заможен човек. Имал е много овце, строял е мандри по Беломорието, за да може по-лесно да транспорта сиренето си в различните краища на Османската империя. Агушевите конаци се състоят от три свързани двора с жилищни и стопански сгради. Във всеки двор има по един кладенец, жилище за господарите и работниците, обор, хамбар и други сгради. Спокойно можем да кажем, че това е най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров!

забележителности около Пампорово, Агушеви конаци

9. Пещера Ухловица

Ако търсите по-малко популярни забележителности около Пампорово, които да ви донесат едно по-различно преживяване, пещера Ухловица е точно за вас! Разположена е в труднодостъпна местност и трябва да я достигнете пеша. Пътят е около 1 км. Дължината ѝ е 460 м, като 300 км от тях са достъпни за туристи. В края на разходката, в пещерата ще видите седем малки езерца, разположени стъпаловидно. Ухловица не само е сред най-красивите пещери в Родопите, но и сред най-старите. Разстоянието от Пампорово е около 45 км, така че спокойно можете да отидете и да се върнете в рамките на деня.

10. Пещера Дяволското гърло

Ако си падате от мистиката, пещера Дяволското гърло край Триград е сред забележителностите около Пампорово, които задължително да посетите! Именно тук Орфей слиза в подземното царство, за да търси своята любима Евредика. Ефектното осветление в пещерата, преминаването през Бучащата зала, кръстена така заради подземния водопад, и историите на екскурзовода ще ви пренесат в един магичен свят. По стените на пещерата ще видите образа на дявола, а след това ще трябва да се изкачите по стръмните стъпала, за да излезете от гърлото на пещерата. Дяволското гърло се намира за около 50 км от Пампорово. Пътят преминава през живописното Триградско ждрело, така че със сигурност няма да скучаете.

11. Широка лъка

Няма как да дойдете в тази част на Родопите и да не посетите село Широка лъка. Това е една от най-предпочитаните забележителности около Пампорово, която омайва с автентичния си чар, архитектура и местан кухня. Селото е само на 15 км от зимния курорт и е красиво през всеки сезон. Посетете къщата-музей на капитан Петко войвода, църквата „Успение Богородично“, издигната за 38 денонощия, вижте Националното училище за фолклорни изкуства и се изгубете в малките улички.

Широка лъка, Родопи

12. Гела

Това не само е едно от най-слънчевите села в Родопите, но е и сред най-старите. Ако търсите не само забележителности около Пампорово, но и място, където да се откъснете от навалицата, заповядайте в Гела.

Тук се намират и нашите къщи за гости „Панорама“. Не случайно сме ги кръстили така.

Видите ли веднъж гледката, която се разкрива от къщите, ще разберете защо. Съвсем близо до нас се намира църквата „Света Троица“, ранновизантийската базилика, параклисът „Св. Илия“ и Илиндеснки поляни, където ежегодно се провежда популярното гайдарско надсвирване. В Гела планината наистина лекува!

Ще се радваме да бъдете наши гости, ако планирате почива в региона на село Гела.

Може да разгледате нашите къщи в тази страница или да ни пишете, чрез формата за контакт по-долу: