Посетете крепост Градище – най-високата в Родопите!

Посетете крепост Градище – най-високата в Родопите!

krasimir krasimir 23.11.2020 Блог

Днес ще ви отведем на пътешествие до най-високо разположената тракийска крепост в Родопите – Градище. Тя се намира над село Гела, на почти 1900 м надморска височина. Строителите на крепостта са използвали природните дадености на терена. От нея всичко се вижда като на длан, но едновременно с това е много трудно превземаема.

Къде точно се намира крепостта Градище?

На 3,5 км югозападно от село Гела. Разположена е на скален рид, северно от връх Шилестата чука. Общата денивелация на маршрута е 367 м. Тръгвате от 1479 м и се изкачвате до 1846 м надморска височина! Времето за изминаването му е около 1 час и 30 мин.

Как да стигнете до крепост Градище?

Можете да тръгнете от къщи за гости „Панорама“, село Гела, към ранновизантийската базилика. Щом стигнете до нея, ще видите черен  път, който се движи наляво. Първите 600-700 метра са проходими с автомобил, но все пак ви препоръчваме да се разходите, за да се насладите на местността.

Важно е да държите левия път и да следвате табелите на параклис „Света Марина“. Той се намира на по-малко от километър преди крепостта. Табели за „Градище“ почти няма, така че тези за параклиса ще ви свършат чудесна работа. Храмът е сгушен в гората, а до него има и чешма, където можете да направите кратка почивка преди последното изкачване.

След това ще стигнете до кръстопът, където трябва да последвате табелата за крепостта. Оттук ви остава да изминете само 250 м, които обаче са с много голяма денивелация. Тук е моментът да ви подсетим да си вземете удобни и стабилни обувки.

крепост Градище, Гела

Следвайте табелата за крепостта и продължете смело нагоре, през гората. Не се подвеждайте по отъпканите пътища в страни, вашият път е през гората! Това е едно от местата, на които трябва да внимавате. Ако успеете, след 200 метра ще сте пред крепостта.

Имайте предвид, че пътеката тук е доста стръмна. Добрата новина е, че са изградени парапети и стълби, за по-лесното ѝ преодоляване.

Археологически сведения за крепост Градище

Крепостната стена се е издигала по северния, западния и южния склон на рида. Източната стена е всъщност 200-метрова пропаст. Крепостта се простира на цели 3 дка. Формата ѝ наподобява елипса. Дължината ѝ е 160 м, а максималната ширина е 45 м. „Градище“ е била не само най-високо разположената, но и най-голямата крепост в Родопите, строена във високата част на планината.

Археологическите изследвания показват, че е имало вътрешна и външна крепостна стена. Днес можете да видите оцелели около 30 метра от южната вътрешна крепостна стена. Датирана е от ХІ- ІХ в.пр.Хр. На място са открити керамични фрагменти, които свидетелстват за наличието на светилище. То е било разположено в най-високата част на крепостта, на панорамна площадка, ориентирана на изток, към изгрева на слънцето. Там се забелязват и следи от огнища.

крепост Градище, Гела

В близост до светилището археолози се натъкват и на следи от жилище или заслон. За това говорят останките от мазилка с преплетени клони, както и намерените хромелни камъни.

Исторически сведения за крепост Градище

Крепостта е датирана от Ранножелязната епоха, т. е. ХІ-ІХ в.пр.Хр. Това е времето на големите  миграционни движения на Балканския и в Мала Азия. Тогава започва добивът на железни руди; производството и употребата на железните оръдия на труда и оръжия. В крепостта Градището. край село Гела, можете да видите тракийски автентичен градеж, запазен близо 3000 години!

Изследователите откриват и керамика около западната вътрешна крепостна стена, която говори, че тук е имало живот и през втората фаза на Ранножелязната епоха или това е VIII – VI век пр.Хр. Предполага се, че „Градище“ се е използвала чак до II-III век, след което е била изоставена. Днес от 110-метровата западна стена са запазени няколко метра, които можете да видите, щом се изкачите на върха на крепостта. Впечатляващо е, че на места стената достига близо 2 метра височина, което е и оригиналната ѝ височина. Това определено заслужава да се види!

Ако решите да посетите крепост Градище или други от забележителностите на Западни Родопи, ние от къщи за гости „Панорама“, село Гела, ще се радваме да бъдете наши гости! При нас ще откриете истински уют, незабравими гледки и вкусни родопски специалитети! На разположение на гостите са: механа, финландска сауна и обширен двор, в който децата могат да се забавляват, а родителите да се наслаждават на спокойствието си! Очакваме ви! За резервации тел: 0896 620 046.