Пещера Ухловица и пещера Голубовица – подземните чудеса на Родопите

Пещера Ухловица и пещера Голубовица – подземните чудеса на Родопите

krasimir krasimir 24.06.2022 Блог

Ако обичате приключенията и необичайната красота на природата, посетете две от подземните чудеса на Родопа планина – пещера Ухловица и пещера Голубовица. Те ще ви впечатлят с невероятни скални образувания и доза адреналин. Разберете интересна и полезна информация за двете пещери в статията.

Полезна информация за пещера Ухловица и пещера Голубовица

Пещера Голубовица се намира на 58 км южно от село Гела. Тя е водна пещера. В нея има подземна река и езера. Отворена е за посещения само през лятото.

Съвсем близо до нея се намира пещера Ухловица. Достъпна е за посещение през цялата година. Може да съчетаете посещението на двете пещери.

Пещера Голубовица

Отправна точка за пещерата е село Кошница. След като го подминете, вдясно ще видите беседка и табела за Туристически маршрут Гарга дере. Последвайте я и тя ще ви изведе до входа на пещера. Отбивката за Голубовица се намира на около 300 метра преди паркинга за пещера Ухловица, затова си струва да посетите и двете.

Водна пещера Голубовица ще ви подари едно истинско адреналиново преживяване. Тя работи само през лятото, заради високото ниво на водата в нея през пролетта и зимата. Разходката в нея е с лодка и с екскурзовод. Приключението започва още като обуете гумения гащеризон и ботуши, които да ви предпазят от намокряне.

Снимка: @gargadere 

Голубовица 1, 2, 3 и 4

Пещера Голубовица представлява система от четири пещери, свързани по между си. Първата представлява карстов извор, чийто води изтичат във втората пещера. Голубовица 2 е тази, която реално ще посетите. В нея има подземно езеро и река, а разходката с лодка ще направи преживяването още по-впечатляващо. На някои места скалите са толкова близо до вас, че се налага да залягате в лодката, за да минете под тях.

Освен пещерата вижте изградения железен път в скалите (виа ферата) и се пуснете по алпийския тролей, който се извисява на 20 метра височина между бреговете на река Есенна. Така разходката ви ще е наистина пълна!

Голубовица 3  е само за опитни изследователи и познават влизането в необлагородени пещери, разбирайте – не е за масовия турист. Пещерата се намира над Голубовица 2 и е дом на няколко колонии прилепи.

Голубовица 4 е с дължина около 48 метра и е наклонена. Влизането в нея се извършва само с екипировка, която получавате на място – отново гумени ботуши, спасителни жилетки, гумени лодки и осветление. Най-доброто време за посещение е през лятото и началото на есента.

Снимка: @gargadere 

Пещера Голубовица – работно време

През летния сезон пещерата работи без почивен ден, от 10:00 до 18:00 часа.

Продължителността на обиколката в пещера в между 45 и 70 мин, според големината на групата.

Препоръчително е да си направите резервация един ден предварително.

Пещера Ухловица – местоположение

Местоположението на пещера Ухловица е на 58 км от село Гела, на 30 км югозападно от Смолян и на 3 км от село Могилица. Пещерата се намира много близо до гръцката граница, в местността Сините вирове.

В подножието на пещерата има паркинг, където може да оставите автомобила си. След това трябва да се изкачите по стръмна пътека, за да стигнете самия вход.

Разположена е на 1040 м надморска височина. Дълга е 460 метра, като вие можете да се разходите в 330 м, тъй като останалите не са пригодени за туристи. Постоянната температура в пещера Ухловица е 10 – 11° С, затова си носете топли вдъхни дрехи.

Необичайното име на пещерата идва от думата „Улулица“. Това е вид сова, за която се предполага, че е обитавала региона на пещера. Още по-впечатляващото е, че пещера Ухловица е на цели 3 500 000 години!

Снимка: @uhlovitsa

Какво ще видите в пещера Ухловица?

Ухловица е наричана „подземния дворец на Родопите“, заради красивите си образувания, които приличат на дървета, корали, каменни слънца, дворцови кули. Ще видите разнообразие от сталактити, сталагмити и каменни водопади.

Пещерата има няколко етажа. Най-горният носи името Залата на пропастите. Както може да се досетите, в нея зеят гърлата, не на една и две, а на цели четири пропасти. Те водят до долния етаж. В тях има изградена метална стълба, а спускането по нея си е истинско приключение. Долният етаж разкрива най-впечатляващата част от пещерата.

Краят на обиколката е при седем езера, които на пролет са пълни с вода. А черешката на тортата е каменният водопад в бяло

Работно време на пещера Ухловица

През летния сезон (май-септември) пещерата работи без почивен ден, от 09:00 до 17:00 часа. В нея се влиза само с екскурзовод, на кръгъл час. Последната група влиза в 16:00 часа.

През зимния сезон (октомври-април) работното време е с 1 час по-малко – от 10:00 до 17:00. Последно влизане в 16:00 часа. Почивни дни – понеделник и вторник.

Актуални цени на билетите проверете в сайта на пещера Ухловица.

Почивка в село Гела

Както разбрахте, двете пещери – Ухловица и Голубовица, се намират само на 58 км от село Гела. Спокойно можете да ги посетите за един ден, да съберете положителни емоции и да се отдадете на заслужена почивка в къщи за гости „Панорама“, село Гела.

нов път, Гела

Тук ви очакват уютни самостоятелени стаи, панорамен апартамент и самостоятелна къща за 10 човека със собствена механа. В къщите може да се насладите на времето навън и чистия родопски въздух в обширния ни двор. А когато огледнеете, ще ви нагостим с местни специалитети!

Заповядайте на върха на село Гела, мястото с най-красива гледка – къщи за гости „Панорама“!